expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Je li ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK-a u sukobu interesa? Iz CCI-ja traže sankcionisanje Topčagića

husein_topcagic_11015


Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić u sukobu je interesa. Suvlasnik je Gradačačkog sajma, za koji je Kantonalna vlada, čiji je Topčagić član, iz budžeta izdvojila nekoliko desetina hiljada maraka. Za sve te odluke na sjednici Vlade glasao je i ministar Topčagić. Vlada ne razmišlja o njegovoj smjeni, a iz CCI-ja traže sankcionisanje ministra Topčagića.
Ministar Topčagić je suvlasnik sajma i najveći dioničar. U toj ulozi je na ovogodišnjem sajmu šljive dijelio plakete zaslužnim pojedincima. A kao ministar je nekoliko puta na sjednici Kantonalne vlade dizao ruku da se značajna budžetska sredstva dodijele njegovoj firmi. Dosad su na račun njegove firme iz budžeta prebečene desetine hiljada maraka. I dok ministar odbija da stane pred kameru i prokomentariše cijeli slučaj, kantonalni premijer Bego Gutić tvrdi da ne zna da se radi o ministrovoj firmi, objavila je FTV.
“Nije mi poznato da ima dionice, znam da je dugo godina obavljao dužnost direktora Gradačačkog sajma. Da li je to sukob interesa – to treba da odluče oni koji su nadležni za odlučivanje o sukobu interesa. Ne znam da li postoji tijelo na nivou BiH koje odlučuje o sukobu interesa”, kaže Gutić.
U CCI-ju, pak, tvrde da se radi o klasičnom sukobu interesa te da Vlada i Skupština moraju sankcionisati ministra Topčagića.”Ministar se trebao uzdržati od glasanja, to je i zakonska obaveza. Moralna je obaveza bila da uopće takva tačka i ne dođe na dnevni red. Trebao je i prije rasprave o njoj da ukaže na to da je u sukobu interesa i da se o takvoj tački ne raspravlja. Kolegij bi trebao napraviti prijavu protiv člana Vlade i poduzeti sankcije protiv ministra”, ističe Muris Bulić iz CCI-ja za FTV.


Ministrova firma, također, nezakonito koristi prostorije sportske dvorane u Gradačcu, čiji je vlasnik Općina Gradačac.”Trpimo strahovitu štetu u finasijskom smislu. Svaki mjesec Općina Gradačac gubi 10.000 maraka prihoda koje je JP Parkinzi trebalo uplaćivati Općini da je uvedeno u posjed, što nije učinjeno. I pored toga, sportski klubovi trpe strahovitu štetu”, napominje načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić.
Ministar Topčagić nije dizao ruku samo za svoju firmu. Na sjednici Vlade je podržao odluku da posao izgradnje osnovne škole u Požarikama kod Gradačca u vrijednosti od 280.000 maraka dobije firma njegovog brata. Sve po zakonu!
/cwbih/(TIP)

Nema komentara:

Objavi komentar