expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Sarajevo: Demobilizirani borci štrajkuju glađu.



Dio demobiliziranih boraca traži uspostavu naknade za nezaposlene veterane te ukidanje finansiranja 1.600 udruženja koja okupljaju veterane.

Dio demobiliziranih boraca koji već dva mjeseca protestuju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, stupio je u štrajk glađu.
Traže uspostavu naknade za nezaposlene veterane, gotovo 160 eura mjesečno te zdravstveno osiguranje.
Također, traže da se ukine finansiranje blizu 1.600 raznih udruženja koja okupljaju veterane u BiH.

Pročistiti spiskove veterana

Ujedno smatraju i da se trebaju pročistiti spiskovi vetarana i ratnih stradalnika.
„Boračka udruženja postoje i dobijaju velike pare i iz opština i iz kantona. U tim udruženjima je 4-5 ljudi. Oni to dijele između sebe. Evo vidite... zašto nas ne podržavaju ta udruženja?! A mi smo borci, bili smo zajedno na linijama. Oni ne smiju. Jer doći će neko, ukinuti im ta sredstva. A to traje već 20 godina.Oni se ne mijenjaju 20 godina“, kaže Emir Sofić iz Srebrenika.
Enis iz Živinica dodaje: „Pitam javnost i svijet: Dokle će nas više ovako gledati?! Pozivamo Valentina Inzka, po ko zna koji put da se obrati. Pozivali smo OHR. Došli su jednom i nema više ništa od toga. Međunarodna zajednica bi trebala da ovaj problem riješi.“

Ministar: Sporazum je postignut

Ministar Salko Bukvarević rekao je kako je Vlada FBiH prošlog mjeseca postigla sporazum sa 20 organizacija koje okupljaju najveći broj veterana. Dogovorene su izmjene i dopune zakona o pravima veterana, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković. Osim toga, dogovoreno je da će biti donesen zakon o funkcioniranju boračkih organizacija te da će biti objavljen registar.
Prema službenim podacima, koje je početkom godine predstavilo federalno Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u Registru boraca je 570.000 imena.
Od tog broja, u Armiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine bilo je angažirano 390.000 pripadnika, a u Hrvatskom vijeću obrane i MUP-u bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna njih najmanje 180.000.
Druga je baza podataka Registar korisnika boračko-invalidske zaštite, koji sadrži 95.000 imena i kojima se isplaćuju razni oblici socijalnih davanja za bivše borce, odnosno obitelji šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i dobitnika ratnih priznanja.
No, borce zanimaju konkretna imena, ratni put i vrijeme provedeno na ratištu te da sve to bude javno dostupno, ranije je izvijestila Al Jazeera.
/cwbih/Al Jazeera/

Nema komentara:

Objavi komentar