expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 30. kolovoza 2017.

Državni inspektori u BiH ići će na svadbe i maturalne zabave da suzbiju rad na crno



Predstavnici Udruženja za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti u BiH sastali su se s djelatnicima Uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona. Zaključeno je da će inspektori ići na svadbe kako bi kaznili one koji fotografiraju "na crno", odnosno nisu registrirani i ne plaćaju porez državi. Iz Udruženja fotografa nadaju se da će se na taj način "sistemski suzbiti pojava nelegalnih fotografa", objavio je Klix.

Prije same akcije poslat će obavijesti matičnim uredima da ne puštaju nijednu osobu s kamerom koja ne pokaže dokaz da je registrirana, a istu obavijest će poslati i objektima u kojima se održavaju svadbene svečanosti te školama koje će prilikom organiziranja maturalnih večeri morati angažirati isključivo legalne fotografe.

"Mi ne izmišljamo ništa novo, samo prepisujemo od Hrvatske, Srbije, Slovenije i drugih europskih zemalja. Ovo je postao unosan biznis. Oni imaju opreme u vrijednosti 10-15 tisuća KM i rade svadbe cijelu sezonu, a ne daju državi ni marke. Ja imam prijatelja u Ključu kojem dolaze pojedinci iz Prijedora i uzimaju sve poslove jer rade ispod svih mogućih cijena. Slične stvari događaju se u Bosanskoj Krupi, Velikoj Kladuši ili Cazinu. Ja sam, primjerice, 5. kolovoza radio svadbu na Starom gradu Ostrošcu dok je tu istovremeno sa mnom boravilo još 15-ak drugih fotografa. Prepoznao sam samo još jednog koji je registriran. Tko su ostali", pita se Zekerijah Redžić, tajnik Udruženja fotografa.



Ima i onih fotografa koji vide da u ovakvim idejama nešto ne štima:

"Oni bi htjeli monopol, a da oni koji nisu u njihovom udruženju ne mogu raditi. Smeta im što neka djeca rade i naplaćuju, nekad i više nego oni sami. Djeca su nametnula standarde dok oni sjede u radnjama i čekaju posao. Tu je belaj. Ako je nekome tko se fotografijom bavi 10 i više godina i ima ogromno iskustvo i skupu opremu, posao uzeo neki klinac koji se time praktički jučer počeo baviti, pa ja bih odmah zatvorio radnju i ne bih se više time bavio. Najsmješnije od svega je što nijedan od registriranih fotografa ne izdaje račun za svadbu koju uradi. Povrh svega, tu se javlja još jedan, možda čak i najveći problem. Recimo da inspekcija uđe u svadbeni salon tražeći nelegalnog fotografa, a u salonu radi 10 konobara koji nisu prijavljeni. Pitanje je je li glazba u salonu registrirana, pa čak i svadbena torta. Dakle, stvar je puno složenija nego što se na prvu čini", objašnjava neimenovani fotograf u izjavi za Klix.

/cwbih/klix.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar