expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Uhapšeni vehabija radio kao radnik obezbjeđenja u banci


SARAJEVO - Jasmin Hadžić (23), za kojeg komšije tvrde da je vehabija, i koji se dovodi u vezu s osobama bliskim ekstremnim grupama i licima koja borave na stranim ratištima u Siriji i Iraku, uhapšen je danas u sarajevskom naselju Buća potok, a pretresena je i njegova kuća.

 Akciju su sproveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija smo četiri vozila uočili pored Hadžićeve kuće. Plijen Pojedine komšije tvrde da je prije dolaska novinarskih ekipa SIPA privela još jednu osobu iz te kuće, a postoje i tvrdnje da je ovaj kvart policija nadzirala danima. Rasim i Kemal Višnjić, komšije Hadžića, koji su svjedočili pretresu, tvrde da pripadnici SIPA nisu našli nikakvo oružje, niti predmete koji se mogu dovesti u vezu s terorizmom i onim za šta sumnjiče njihovog komšiju. "Našli su samo tri mobitela koje su pregledali. 

Tražili su i u garaži. Ma, nisu ništa našli, listali su Kuran. To je kuća Jasminovog dede, Muje Šišića, i u njoj živi njih jedanaestero. To što mali nosi bradu, njegova stvar. Doduše, priča gluposti, a mi nismo imali problema s njim", kaže Rasim Višnjić. Nadzor Na ulici se danas okupio veći broj komšija, koje su u čudu gledale šta se dešava. Neki od njih tvrde da je policija nadgledala ovaj kvart danima, ali da niko nije mogao pretpostaviti zbog čega. Jedan od komšija "Nezavisnim" je ispričao da je Jasmin Hadžić bio u Austriji i da su ga iz te zemlje nedavno deportovali. Tvrdi i da je radio u jednoj banci u sarajevskoj općini Novi grad kao zaštitar. "Ništa mi nije jasno, čovjek nosi pištolj - otkud sad to da je terorista? Nije mi prijatno to čuti", kaže Hadžićev komšija, koji se nije predstavio. 


Iz Tužilaštva BiH su juče saopštili da SIPA, po nalogu Tužilaštva, pretresa prostorije koje se mogu dovesti u vezu s osobama bliskim ekstremnim grupama i licima koja borave na ratištima Sirije i Iraka. Terorizam Pretresi se, kako se navodi, vrše s ciljem pronalaska ilegalnog naoružanja, municije ili eksplozivnih materija. U saopštenju se dodaje da se prostorije koje se pretresaju dovode u vezu s osobom koja je u BiH deportovana sa područja Austrije. Oglasila se juče i SIPA, saopštenjem u kojem se ističe da je hapšenje izvedeno zbog sumnje u - izvršenje terorizma. "U okviru aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, policijski službenici SIPA pretresli su jedan stambeni objekat na području Sarajeva", stoji u saopćenju SIPA. Ova akcija je, kako se dodaje, realizovana u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). 

Galama Inače, pripadnici SIPA kritikovali su sve vrijeme novinare, optuživši ih da ometaju privatni posjed, da ne mogu da budu tu, da moraju da pređu na drugu stranu ulice. Neki od njih bili su veoma drski, pa su se i derali iz vozila na novinare, tražeći da ne fotografišu. Nakon privođenja Hadžića novinari su fotografisali kuću, da bi ponovo izašao jedan od pripadnika SIPA da kaže novinarima da ne slikaju kuću pored, jer je to kuća njihovog kolege. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je da će sve ono što bude predstavljalo i najmanju terorističku prijetnju u BiH biti energično eliminisano i presijecano. "Borba protiv terorizma, ekstremizma i svih oblika terorističkih prijetnji biće naš prioritet u radu u smislu zaštite građana i imovine u BiH", rekao je Mektić i dodao da je u planu još aktivnosti sličnih jučerašnjim. Krio puške u tuđoj kući Vehabija Fikret Karkelja (41) uhapšen je u selu Mjedenik u regiji Borač opštine Gacko, gdje boravi već nekoliko godina u kući koja nije njegova. Karkelja, za koga je načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa potvrdio da je odranije poznat policiji zbog pripadnosti vehabijskom pokretu, doveden je juče nakon hapšenja na saslušanje u Policijsku upravu Trebinje, gdje će biti zadržan u naredna 24 časa.

 "Pretresom kuće i pomoćnih objekata koje je koristio, pronađeni su lovački karabin s optičkim nišanom i 21 metkom, automatska puška sa tri okvira i 47 metaka za tu pušku, poluautomatska puška, karabin bez nišana, kamera i bajonet", potvrdio je Laketa. Karkelja, koji je rođeni Fočak, ima mjesto prebivališta na Ilidži, ali u posljednjih pet do šest godina boravi uglavnom u ovom gatačkom selu gdje ga je policija, kako saznajemo, već izvjesno vrijeme nadzirala. U Gacku se priča da u Borač duži period dolaze lica nepoznata domaćem stanovništvu, a u policiji nisu željeli komentarisati ove navode.


/cwbih/nezavisne/

Nema komentara:

Objavi komentar