expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 15. siječnja 2017.

JUČERAŠNJI VOZ KOJEG JE POSLAO VUČIĆ JE OPASNIJE OD OVOG KOJEG JE POSLAO KARADŽIĆ (VIDEO)


Operacija, odnosno bitka za “Oklopni voz” u Gradačcu dogodila se u vrijeme kada je srpsko-crnogoroski agresor bio najjači, kada je ogromni dio teritorija RBiH bio već okupiran i kada se naša domovina nalazila u velikoj neizvjesnosti.


Godina je 1992. Takozvana “VRS”, bolje rečeno četnički teroristi, probojom kroz Posavinu, predvođeni generalima Momirom Talićem, Novicom Simićem i Slavkom Lisicom, operacijom “Koridor” su tokom juna i jula 1992. godine okupirali Modriču, Derventu i Odžak, a bezrazložnim i iznenadnim povlačenjem hrvatskih jedinica u Slavoniju, Bosanski Brod je takođe predat 6. oktobra 1992. godine.
Na ovaj način je tzv. “VRS”, izuzev otpora HVO-a u Orašju, izašla cijelom dužinom rijeke Save na državnu granicu Republikom BiH, a Gradačac je ostao jedini grad u Posavini koji je bio branjen i odbranjen od strane bosanske vojske. Na ovaj grad su svaki dan ispaljivane hiljade artiljerijskih projektila.
Djelovanja aviona po Gradačcu nastavljena su i nekoliko dana nakon 9. oktobra 1992, kada je Rezolucijom UN-a 781 uvedena zabrana letova iznad Republikom BiH. Inače, Radovan Karadžić je bio veoma opsjednut osvajanjem Gradačca, te je često u svojim luđačkim TV istupima izjavljivao da će uskoro ću popiti kafu na kuli Zmaja od Bosne. Novinari na tzv. “Srpskom radiju Šamac” su u svojim emisijama Gradačac bolesno nazivali “loto grad”, aludirajući da u njemu nema nijedne kuće bez sedam pogodaka.
Bitka za oklopni voz na ulazu u Gradačac, zauzima posebno mjesto u “crnoj kutiji agresorskih srpskih poraza u Republici BiH”. Nakon silnih bezuspješnih pokušaja da zauzme Gradačac, srpski teroristi poduzimaju ofanzivu dana 22. oktobra 1992. u kojoj planiraju da u munjevitoj akciji za nekoliko sati zauzmu grad, na način da paralelno sa tenkovsko-pješadijskim napadom na linije branilaca upute oklopni voz opremljen najsavremenijim borbenim sredstvima i elitnim jedinicama, te natrpan ogromnim količinama municije i naoružanja.
Voz je krenuo sa stanice u Modriči i došao do Gornjih Bara u zoni odgovornosti Požaričke čete, u sastavu 107. viteške gradačačke brigade. Prvo je ujutro u 7:45h u rejonu Vide 2 počeo napad transportera i tenkova, počela je žestoka borba. Prema tajnom planu tzv. “VRS”, oklopni voz je
trebao ući u industrijsku zonu Gradačac, da bi nakon njegovog ulaska agresorske snage jednim dijelom blokirale pristup vozu, a drugim izvršile udar sa leđa na odbrambene snage odbrane na potezu Požarike – Srednjoškolski centar Vida te time zauzele centar grada.
Jučerašnji voz koji je poslan s porukama koje bi sigurno izazvale sukob je opasniji od ovog jer je već postojao  sukob. Kako bi bilo Vučiću da iz Sarajeva krene voz za Novi Pazar s natpisom “Sandžak je Bosna”?
/novi.h/

Nema komentara:

Objavi komentar