expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 21. siječnja 2017.

DODIK JE MISLIO DA NE MOŽE GORE: Nakon Amerike, pogledajte kakve sankcije uvodi Evropska unija…

dod77

Prema riječima dobro obaviještenih diplomatskih izvora iz EU, te konsultacije su počele i prije nego što su Sjedinjene Američke Države prekjuče saopštile da su uvele sankcije predsjedniku RS-a.

Problem sa brzinom donošenja konačne odluke u vezi sa tim pitanjem je činjenica da, za razliku od SAD, konsultacije između 28 zemalja EU, svakako, traju duže, tako da se njihov konačni dogovor, na nivou cijele Unije, ne može očekivati brzo”, tvrde sagovornici beogradskog lista Danas.

Cristian Dan Preda, izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu, kaže za Danas povodom mogućih sankcija EU Dodiku da “kao što možda znate, Dodik nije moj sagovornik”.

– Mislim da su Sjedinjene Države postupile pravilno, jer neko poput gospodina Dodika ko ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH i ustavno ustrojstvo države nije kredibilan akter u demokratiji. Nadam se da će vlasti u Beogradu slijediti takav potez, poručuje Dan Preda.
Beogradske “Novosti” pišu da u najmanje pet evropskih zemalja postoji saglasnost da se pridruže sankcijama SAD. Prema njihovim diplomatskim izvorima, ambasadori tih pet država, uključujući i Njemačku, dobili su instrukcije da njihove zemlje u ovakvim situacijama prate Amerikance.
Vedran Džihić, viši istraživač na Austrijskom institutu za internacionalnu politiku, kaže za Danas da uvođenje sankcija protiv Dodika predstavlja prekretnicu u njegovoj političkoj karijeri i početak kraja ere Dodik u RS-u.
– Žigosan od strane SAD, Dodik se, sudeći po njegovim prvim reakcijama, odlučio da krene na put bez povratka i da rizikuje sve da spasi vlastitu kožu. Pored do sada ustaljene nacionalističko-oportunističke retorike u kojoj se predstavljao kao zaštitnik Srba u RS-a i njihov moralni vožd u repertoar će uz podršku medija u RS-a uvesti pozu žrtve i velikomučenika. Neovisno o tome da li će nova Trump-administracija ukinuti sankcije, u šta lično ne vjerujem, za očekivati je, što više, da se i zemlje EU pridruže sankcijama ili ne Dodik očigledno skreće na put samouništenja. Nažalost, kolateralna šteta ovakvog pragmatičnog egoizma Milorada Dodika će upravo biti RS i narod u RS-u, koji će u ovoj eskalirajućoj krizi samo dodatno biti ekonomski i socijalno srozani. Srpski interes u BiH ne može i ne smije biti izolacija radi zaštite jedne osobe i njegove klike koji su očigledno spremni da isti taj srpski narod žrtvuju da bi politički preživjeli, smatra DŽihić, prenosi Slobodna Bosna.
Milorad Dodik od utorka se i zvanično nalazi na “crnoj listi” Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koje deluje pri američkom Ministarstvu finansija. Na portalu OFAC-a uz ime, prezime i datum rođenja lidera RS navedeno je i da on dolazi sa Balkana. Dodik je stavljen na takozvanu listu “Posebno označenih subjekata”, koja se odnosi na pravna i fizička lica protiv kojih su uvedene sankcije zbog nekog prekršaja, uključujući i bavljenje terorizmom, kriminalom i slične aktivnosti.
Kako se precizira, takvim “subjektima” zabranjeno je putovanje i zamrznuta je imovina u Sjedinjenim Državama, pod uslovom da je poseduju, a “američkim građanima generalno se zabranjuje da sa njima posluju”. Isti princip primenjen je i slučaju pojedinih državljana Rusije, koji se dovode u vezu sa aneksijom Krima.
/naj/



Nema komentara:

Objavi komentar