expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 17. listopada 2015.

Vojni pilot iz Kabula nosio 250.000 KM u torbi

Vijest da su pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo jučer na letu za Beč spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 250.000 američkih dolara preko državne granice odjeknule je jučer u svim medijima. Svi su željeli znati ko je lice inicijala G. U.
Novac je otkriven prilikom KDZ-e kontrole G.U. (1966.), državljanina BiH, i njegovog prtljaga.

Avaz danas otkriva da je riječ o Goranu Udovčiću iz Slavonskog Broda. Udovčić je, kako saznaje Avaz, vojni pilot koji je radio u Afganistanu, a nedavno je prodao stan u Sarajevu.




Podsjećamo, carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje na aerodromu Sarajevo izdali su prekršajni nalog Udovičiću, koji je potom kažnjen  sa 1500 KM novčane kazne, koja je plaćena na licu mjesta. Nakon plaćanja kazne novac je vraćen licu koje je učinilo prekršaj, s tim što je zabranjen iznos novca van Bosne i Hercegovine.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, UIO je po službenoj dužnosti o ovom slučaju obavijestila Finansijsko-obavještajni odjel Države agencije za istrage i zaštitu.

Prema važećoj zakonskoj legislativi u BiH, fizičko lice prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu izsnosti novac ili čekove u visini od 2.500 eura ili 5.000 KM. Pored ovog iznosa fizičko lice može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protuvrijednosti od još dodatnih 2.500 eura, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog  računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke. Za sve više iznose od 5.000 eura (10.000 KM), mora postojati odobrenje Ministarstva finansija Republike Srpske ili Ministarstva finansija Federacije BiH.



(Vijesti.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar