expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Protiv Đorđa Ristanića podignuta najobimnija optužnica za ratne zločine u Brčkom

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je najopsežniju optužnicu za ratne zločine na području Brčkog protiv državljanina BiH Đorđa Ristanića rođenog 1957. godine u Brčkom.
Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić je rekao da je riječ o najopsežnijoj i jednoj od najsloženijih optužnica za ratne zločine počinjene na području Brčkog.
"Optuženi se tereti za teška kršenja međunarodno-humanitarnog prava na podrčju Brčkog od proljeća do kraja 1992. godine. Zločini su počinjeni nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom i okolini", kazao je Grubešić.


Kako je istakao, žrtve su tokom pomenutog perioda nezakonito odvođene u više objekata i logora na području Brčkog gdje su počinjena teška mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja civila koja su počinili pripadnici vojske, policije i paravojnih formacija nad kojima je optuženi imao kontrolu.
"Navodi se kako je veliki broj osoba odveden u nepoznatnom pravcu i ubijen od kada im se gubi svaki trag. Žrtve su ubijane pojedinačno ili u manjim skupinama. Neka tijela žrtava su pronađena nakon rata u masovnim grobnicama dok su neka bacana u Drinu, a za nekim se traga. U optužnici se navodi kako su nakon progona civila, izvršena pljačkanja njihovih kuća", kazao je Grubešić dodajući kako su zatvarane žrtve pretrpile i seksualna zlostavljanja i silovanja.
Također, u optužnici se navode zločini silovanja te ponižavanja muškaraca i žena na području Brčkog i njegovoj okolini.
"Navodi se u optužnici i rušenje džamija na području Brčkoj čiji ostaci su nakon uništenja sklanjani i odvoženi na različite lokacije. Ovo je najopsežniji predmet za zločine počinjene u Brčkom. Predložit ćemo pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka te zatražiti čitanje izjava svjedoka koji su u međuvremenu umrli", kazao je Grubešić.

/N.N/

Nema komentara:

Objavi komentar