expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 17. listopada 2015.

Evo šta kažu sestre iz Banjaluke zašto im je Jutjub blokirao pjesmu (VIDEO)

BANJALUKA - Iako svojim pjevanjem već mjesecima oduševljavaju ljubitelje izvornih narodnih pjesama, sestre Ivana i Isidora Santrač dospjele su u vijesti kada se pojavila informacija da je jedna od njihovih izvedbi na Jutjubu blokirana.
Pošto se radi o poznatoj pjesmi patriotsko-kosovske tematike, ”Crven cvete”, mnogi su ovome dali konotaciju kakva zapravo vjerovatno ne postoji. Ivana Santrač nam je objasnila o čemu se radi, a sestre Santrač odgovorile su na pitanje, otkud odjednom sva ta internet-popularnost i zašto je za njih ljubav prema muzici i kulturnoj baštini jača od svega.


– Mi nismo nikada nigdje postavile snimak “Crven cvete” sa našeg Jutjub kanala već smo video postavile na naš Fejsbuk profil. Pošto je snimak javan pojedini pratioci su ga skinuli i postavili na Jutjub. Mi lično ne znamo ko je konstantno prijavljivao naše izvođenje pjesme “Crven cvete”, iako je mnogo puta napisano ko je autor pjesme i kako je snimak isključivo “cover”. Jedino pravo na prijavu ima autorka, svakako, s tim da ako ona to stvarno radi – što bismo rekli u žargonu – nije fer, jer ima i drugih snimaka, a naš je imao mnogo više pregleda, čak i više od njenog, pa je možda to razlog.
Sestre Santrač kažu da nikada nisu očekivale toliko interesovanje i veliki broj pregleda svojih izvedbi tradicionalnih izvornih pjesama.
– Htjela bih pomenuti da smo počele snimati pjesme sasvim slučajno za prijatelje na Fejsbuku i da su naši snimci amaterski. Video pretežno nastane tako što se spremamo za koncert ili izlazak i odlučimo nešto da otpjevamo.
I Ivana i Isidora su članice vokalne grupe RKUD Pelagić iz Banjaluke i imale su mnogo folklornih nastupa. Samostalan koncert za njih bi, kako kažu, bio veliki poduhvat, ali nadaju se da će jednog dana izvoditi pjesme pred publikom, uživo.
-Izvorne pjesme pjevamo oko 5 godina u sklopu vokalne grupe KUD Pelagić i moram reći da je djevojka koja vodi ovu grupu zaslužna za sve što znamo. Ona je u nama probudila želju da budemo bolje, da volimo ono što imamo (odnosi se na kulturnu baštinu). Ne znam da li smijem da je imenujem, ali svakako će se prepoznati – kaže Ivana Santrač.
Ivana svira flautu u narodnom orkestru KUD Pelagić, studira politikologiju na Fakultetu političkih nauka. Isidora je brucoš na Tehnološkom fakultetu. Obje su završile nižu muzičku školu, Ivana na odsjeku za flautu, a Isidora klavir. Još dok su bile djeca pjevale su na mnogim festivalima. Ivana je 13 godina profesionalno plesala latino-američke i standardne plesove, a 2011. godine je bila državni prvak.
U tradicionalnim izvornim pjesmama u izvedbi Ivane i Isidore možete uživati na njihovom Jutjub kanalu, ili Fejsbuk  profilu.
(N.N/MojKontakt)


Nema komentara:

Objavi komentar