expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 29. prosinca 2017.

Providna Radončićeva igra: Zašto svi ministri SBB-a mašu ostavkama, osim jednog?

Lider SBB-a Fahrudin Radončić održao je jučer press-konferenciju na kojoj je ponovo obećao da će svi ministri iz ove stranke, osim jednog, podnijeti ostavke.


Izvještaj s Radončićeve press-konferencije njegov je Avaz objavio pod znakovitim naslovom "Protekla godina bila je godina laži", piše Slobodna Bosna.
Autor izvještaja vjerovatno je kod određivanja naslova imao u vidu i notornu laž koju je na press-konferenciji izgovorio njegov gazda Radončić. Istina je naime da ministri iz SBB-a neće podnijeti ostavke, nego će ostavkama mahati do isteka mandata kako bi Radončića proizveli u lidera opozicije i amnestirali SBB od bilo kakve odgovornosti za promašaje aktuelne vlasti. Inače, izvještaj sa konferencije za medije na naslovnici Avazovog portala stoji više od 24 sata. Koliko građani vjeruju u ono što je Radončić rekao i koliko ga podržavaju, možda ponajbolje govori broj dijeljenja tog teksta na društvenoj mreži Facebook. Do iza 20 sati danas, skromnih 74. 











Radončić je jučer obećao da će svi ministri iz SBB-a ponuditi ostavke, izuzev državnog ministra Ismira Juska. Zašto je ministar Jusko izuzet?


Odgovor je vrlo jednostavan. Prema Zakonu o radu Vijeća ministara BiH, državni ministri podnose ostavke premijeru, i njihova ostavka stupa na snagu s danom podnošenja. Dakle, ako bi ministar Jusko podnio ostavku, njegova ostavka bila bi po automatizmu prihvaćena, jer je državni premijer po zakonu mora prihvatiti.
Situacija u Vladi Federacije BiH bitno je drukčija. Ministri podnose ostavku predsjedniku Federacije BiH, u ovom slučaju Marinku Čavari, koji ponuđene ostavke ostavke može, ali i ne mora prihvatiti. SBB-ovi ministri u Federalnoj vadi nesumnjivo će ponuditi ostavke, no gotovo je izvjesno da ih predsjednik Čavara, u dosluhu s Radončićem, neće prihvatiti pa će nastaviti s radom do isteka mandata.
Da Radončić zaista želi napustiti vlast, onda bi svi ministri iz SBB-a, uključujući i Jusku, podnijeli neopozive ostavke, a to bi istovremeno učinili i brojni direktori, zamjenici, pomoćnici, savjetnici... koje je Radončić instalirao u javnim i državnim preduzećima, piše Slobodna Bosna. 
Prava je istina da Radončić, ovim manevrom s fingiranim ostavkama, ima dvostruki cilj: hoće da zadrži vlast i privilegije koje vlast nosi sa sobom, a da se istovremeno distancira od vlasti i da se na predstojećim izborima pojavi kao lider opozicije.













Nema komentara:

Objavi komentar