expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 9. prosinca 2017.

Ispijanje vina vas čini pametnijima nego rješavanje matematičkih jednadžbi .


KO STE ljubitelj vina, ovaj tekst će vas veoma obradovati. Naime, Gordon Shepard, neuroznanstvenik sa Sveučilišta Yale, tvrdi da vas ispijanje vina čini pametnijima.
On kaže da vino aktivira više sive tvari u mozgu nego što to čini rješavanje matematičkih jednadžbi ili slušanje glazbe. Svoju teoriju je objasnio u knjizi Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine u kojoj istražuje povezanost između mozga i ljudske sposobnosti da interpretira okus vina. 

Shepard kaže da je konzumacija vina zapravo složen proces koji uključuje mnogo različitih elemenata poput načina na koji pijuckate vino, zatim načina na koji vaš jezik "pomiče" vino u ustima, kako vam nos reagira na aromu vina te još mnogo toga. 
"Ljudi ne popiju gutljaj vina i ostave ga da samo 'leži' u ustima", rekao je Shepard na gostovanju na National Public Radio. "Pomiču ga po ustima i onda ga progutaju, što je kompleksna motorička radnja", kaže on i dodaje da mozak ima važnu ulogu u dešifriranju okusa vina. 
Usporedio je to s vidom i bojama. "Svjetlost se reflektira od predmeta koje vidimo i tek kad svjetlost dođe do očiju, ativira se sustav u mozgu koji stvara boju. Slično tome, molekule u vinu nemaju okus, ali kad stimuliraju naš mozak, on stvara okus na isti način na koji stvara boju", rekao je. 



/cwbih/indexhr/

Nema komentara:

Objavi komentar