expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 25. studenoga 2017.

Skandalozna poruka Milorada Dodika svima koji slave Dan državnosti


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da 25. novembar nije Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da ne može da bude proslavljan.
“Republika Srpska je protiv donošenja zakona da se 25. novembar proslavlja kao dan državnosti BiH. Ovaj datum može biti praznik jednog ili eventualno dva naroda u BiH, a nije praznik BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, a prenosi SRNA.

On je naveo da je “obilježavanje ovog datuma dokaz da u nesređenoj BiH ne postoji zakon o danu državnosti i da pogotovo to ne može biti 25. novembar, dan kada je održan ZAVNOBiH”.
Dodik je podsjetio da je ZAVNOBiH bio jedan od sastanaka koji je pretohdio AVNOJ-u kao glavnom događaju stvaranja Jugoslavije.
“Nemoguće je očekivati da se AVNOJ ne pominje, a da u tom pogledu neko pokušava da nametne dan republike. Vidim da su neki čestitali ovo, ali su tu mogli da budu dovedeni u zabludu”, zaključio je Dodik.
Današnji dan, 25. novembar, se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.
Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.
Svim građanima BiH redakcija portala N1 Info želi sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.
Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.
Na zasijedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda.

/cwbih/N1/srna/

Nema komentara:

Objavi komentar