expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 9. studenoga 2017.

Procurile šokantne informacije o boravku Čovića u Australiji: Ovo je zaista za zatvora!

Dodik i Čović

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović boravio je proteklih dana u službenoj posjeti Novom Zelandu i Australiji gdje se sastao s nizom političkih i kulturnih predstavnika ovih zemalja.


Iako je u Australiji bio u ulozi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, što bi trebalo značiti da zastupa interese države i svih njenih naroda, Čović je akcenat posjete stavio uglavnom na hrvatska udruženja u toj zemlji.
osebno spornim se može posmatrati posjeta Hrvatskom katoličkom centru (HKC) u Melburnu.
Naime, s ovim centrom su se godinama dovodile u vezu mnoge osobe povezane s djelovanjem ustaške emigracije u Australiji i osobe uključene u izvršavanje i organizovanje napada na ambasade bivše Jugoslavije širom svijeta.
Centar je 1961. godine osnovao svećenik Josip Kasić, koji je prethodno služio višegodišnju zatvorsku kaznu zbog protivustavnog djelovanja protiv institucija države.

Na internet stranici Youtube moguće je pronaći brojna predavanja Josipa Kasića u kojima ističe kako je “Hrvatska sve od Trsta do Beograda i da je BiH samo hrvatska pokrajina.” Posjeta jednom takvom centru može se nazvati svakako osim državničkom.

Prema podacima tajnih službi bivše države, teroristička akcija Feniks izvedena od strane tzv. Bugojanske grupe 1972. godine koju su predvodila braća Ambrozije i Adolf Andrić planirana je upravo u tom centru.
Hrvatski katolički centar u Melburnu, prema svjedočenjima naših iseljenika u Australiji, održava prisne odnose s Hrvatskim domom u Melburnu koji je do prije nekoliko godina nosio ime po ustaškom poglavniku Anti Paveliću, ali je naziv uklonjen nakon intervencije australijskih vlasti na inicijativu brojnih srpskih udruženja u Australiji.
Bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić kažnjen je od strane FIFA-e 2013. godine zabranom 10 utakmica igranja i odlaska na SP u Brazil zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ nakon jedne utakmice u Zagrebu. Nakon izrečene kazne Šimunić se branio kako se ne radi ni o kakvom ustaškom i fašističkom pozdravu, već starom hrvatskom, te da je on tako odgojen u Australiji gdje je rođen i odrastao.
Mnogi su tada nastojali braniti Šimunića govoreći da „nije kriv, jer nije znao šta to znači iz razloga što djeca hrvatskih iseljenika u Australiji uče samo ustašku historiju“.
Ne može se generalizirati i tvrditi da se sva hrvatska djeca u Australiji odgajaju u tom duhu i da ne znaju za drugu osim ustašku verziju historije, ali činjenica je da najveći utjecaj među hrvatskim iseljeništvom u Australiji imaju udruženja koja ne kriju svoju povezanost s ustaškim i NDH idejama. Naprotiv, to ističu kao svoj identitet.
Prema tome, visoki državni službenici, pa tako i Dragan Čović, kada odlaze u službene posjete u inostranstvo moraju biti upoznati gdje odlaze i s kim se sreću.
Pogotovo kada to rade o državnom, a ne privatnom trošku.

/cwbih/bhdijaspora/

Nema komentara:

Objavi komentar