expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Tuzlanski aerodrom se širi: Počinje rekonstrukcija piste i putničkog terminala

Direktor aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović najavio je ranije da bi rekonstrukcijom i nadogradnjom putničkog terminala MAT-a u narednoj godini ovaj aerodrom trebao opsluživati više od 500.000 putnika.
Po njegovim riječima investicija za proširenje i rekonstrukciju putničkog terminala iznosi oko četiri i po miliona KM, napomenuvši će 50 posto sredstava osigurati MAT kroz kreditna sredstva, a 50 posto potraživat će se od budžeta TK-a i FBiH.
Na proširenju i rekonstrukciji terminala koji treba osigurati uslove za protok 600 do 700 putnika u jednom satu radi se intenzivno. S proširenjem zgrade rekonstruisat će se i postojeće pregrade. Dokumenti za urbanističku dozvolu već su predati, a već naredne sedmice trebao bi biti objavljen tender za odabir najboljeg ponuđača za izvođenje radova.



Pored proširenja zgrade terminala, na Međunarodnom aerodromu Tuzla počinje i rekonstrukcija piste u cilju poboljšanja njenih tehničkih uslova.
Priprema projekta prilaznih svjetala na pisti je u završnoj fazi. Plan je da već narednog mjeseca u probnu upotrebu budu puštena nova svjetla, što će, u slučaju smanjene vidljivosti, uveliko olakšati slijetanje i polijetanje aviona.
Kada je riječ o dosadašnjim aktivnostima, očekuje se ispunjenje plana rada za 2016.godinu, odnosno da će do kraja godine broj prevezenih putnika iznositi 305.000.
Inače, tuzlanski aerodrom uz saradnju sa Wizz-airom posljednjih nekoliko godina doživljava pravi procvat.
Od aerodroma koji je bio pred potpunim kolapsom, postao je jedan od omiljenih aerodroma za putnike ne samo iz BiH, nego i iz regiona. London je do sada deseta destinacija sa koje se može letjeti iz Tuzle, a od marta iduće godine planirani su i letovi za Bratislavu, Köln, Friedrichshafen, Nürnberg i Växjö. Od ranije su uspostavljeni letovi za Bazel, Berlin, Bilund, Dortmund, Eindhoven, Geteborg, Malme, Frankfurt Hahn, Memingen i Štokholm.
U martu iduće godine u tuzlansku bazu će stići i novi avion, a planirano je i otvaranje 36 novih radnih mjesta, kao i povećanje prometa za trenutne destinacije.
(Bportal.ba/S.H)

Nema komentara:

Objavi komentar