expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 17. studenoga 2016.

Matematika selektora Baždarevića: Kako Zmajevi mogu direktno na SP

Idealan scenario, po kojem bismo direktno izborili plasman na SP, bio bi da Zmajevi ostvare maksimalan učinak, a da Crveni đavoli i Grci remiziraju u međusobnim duelima .

Piše Samir ŠIŠIĆ

Ima još puno utakmica do kraja. Imamo sve u svojim rukama, ali želim da igramo za prvo mjesto. Na proljeće ćemo biti jači za nekoliko igrača. Ne mogu garantirati prvo mjesto, ali zašto mi ne možemo pobijediti Belgiju i Grčku na svom terenu? Borit ćemo se do kraja.
Ovim riječima Mehmed Baždarević, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je remi protiv Grčke u Atini (1:1) u 4. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, rezultat koji može dobiti prolaznu ocjenu. No, istovremeno je Meša otišao korak dalje i „izračunao“ kako možemo direktno na Mundijal. A put do Rusije nije nimalno lagan, kao što nam Rusija nije blizu, posebno gledajući geografski...


Moćni Crveni đavoli
Podsjetimo, samo prvoplasirane ekipe iz svake grupe izborit će plasman na završnu smotru najboljih planetarnih reprezentacija. Drugoplasirani timovi će u baraž, s tim da drugo mjesto u pojedinim varijantama ne garantira nastavak borbe za SP. Naime, viceprvak grupe koji bude imao najmanje bodova ostat će bez dodatnih kvalifikacija.
Ipak, najprije je potrebno izboriti drugo mjesto u grupi, pa tek onda možemo razmišljati o eventualnom napadu na neprikosnovenu Belgiju. Crveni đavoli zaista djeluju moćno, a to potvrđuju i njihovi rezultati. Maksimalnih 12 bodova iz četiri utakmice uz impresivnu gol-razliku 21:1 dokaz su da doskorašnja najbolja reprezentacija svijeta na FIFA-inoj rang-listi (trenutno četvrti) suvereno korača ka Rusiji. I sve pod uvjetom da ih savladamo 7. oktobra naredne godine u Zenici, još smo „kratki“ dva boda.
Za prvu poziciju u grupi Baždarevićevim izabranicima potrebne su pobjede u svih šest preostalih utakmica. U većini mečeva to ne bi trebao biti problem, jer objektivno protiv Gibraltara (dva puta), Estonije i Kipra (gostovanja) ne bismo trebali imati problema, ako budemo pravi. Što se tiče utakmica sa Grčkom i Belgijom, to će biti mnogo teže, ali ne treba zaboraviti da su i jedni i drugi „padali“ na Bilinom polju. 
(Ne)realna očekivanja
No, i tada ne bismo ovisili o sebi, jer bi u tom slučaju morali priželjkivati kikseve Belgije i Grčke (za očekivati je da i jedni i drugi bez problema u svoju korist riješe utakmice protiv preostala tri rivala u našoj grupi). Idealan scenario, po kojem bismo direktno izborili plasman na SP, bio bi da Zmajevi ostvare maksimalan učinak, a da Crveni đavoli i Grci remiziraju u međusobnim duelima. U tom slučaju naši reprezentativci kvalifikacije bi okončali sa 25 bodova, Belgija bi imala 23, a Grčka 21 bod... Zanimljivo, 25 bodova osvojili smo i prije tri godine kada smo izborili plasman na Mundijal u Brazil.
Pod uvjetom da Belgija pred domaćim navijačima savlada Grčku, a remizira u Atini, u tom slučaju u konačnici bismo imali isti broj bodova kao Crveni đavoli, a o prvom mjestu odlučivala bi gol-razlika. Teoretski, moguće je da i Grci zauzmu prvu poziciju, čak i ako izgube na Bilinom polju. Oni bi tada za prvu poziciju u grupi morali oba puta savladati Belgiju, te imati bolju gol-razliku od našeg tima.
Ove kalkulacije govore koliko je zaista (ne)realno očekivati da se domognemo prve pozicije u našoj grupi, te se stoga mnogo važnije fokusirati na borbu za baraž. Pod pretpostavkom da će trenutno lider grupe i ostati na ovoj poziciji, za drugo mjesto borit ćemo se protiv Grka. Tu donekle ovisimo o sebi, jer nam je potrebna pobjeda protiv Helena na Bilinom polju, a ona reprezentacija koja napravi kiks u duelima sa autsajderima, što su svakako Gibraltar, Kipar i Estonija, vjerovatno će ostati bez baraža.
Ispunjen cilj
Inače, brojke su na strani Baždarevića, pa se tako nadamo da će i ova matematika u borbi za Mundijal biti tačna. Naime, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj Meša je našu reprezentaciju preuzeo nakon četiri kola, kada smo na kontu imali samo dva boda.
U preostalih šest mečeva nanizao je pet pobjeda i jedan poraz (Belgija), što nam je osiguralo baraž, što je u vrijeme kada je preuzimao Zmajeve i postavljeno kao primarni cilj (eliminirani od Republike Irske). Nadamo se da će naš selektor i sada ispuniti cilj, a vratimo li se na početak teksta, onda je jasno da se on zove Mundijal u Rusiji!
Raspored
BiH - Gibraltar (25. mart 2017)
BiH - Grčka (9. juni)
Kipar - BiH (31. august)    
Gibraltar - BiH (3. septembar)
BiH - Belgija (7. oktobar)
Estonija - BiH (10. oktobar)  


/faktor.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar