expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 5. siječnja 2020.

SPECIJAL: Prvi rezultati – Milanović novi predsjednik, šta to znači za BiH?



O Kanal u specijalnoj emisiji koja je večeras emitovana, analizirao je prve rezultate izbora, ali i to šta Bosna i Hercegovina može očekivati od novoizabranog čelnika Hrvatske.
Reporteri O kanala javljali su se uživo iz Zagreba, Mostara i Sarajeva.
Mnogo je otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Iako u javnosti čujemo priče o dobrosusjednskim odnosima često iza kulisa tu su stavovi mnogih analitičara da nikada nisu bili lošiji odnosi ove dvije zemlje.
Najčešće se kao problem navodi miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine poput izbornog zakona i spočitavanja legitimiteta izboranih zvaničnika BiH.

Kolinda smatra da nema partnera za razgovore na visokom nivou u BiH


Kolinda Grabar-Kitarović je u posljednjoj debati poručila da sve dok Hrvati u BiH ne priznaju Komšića kao svog legitimnog predstavnika ona nema u Bosni i Hercegovini partnera za razgovore na visokom nivou. Također mnogo se zamjerilo Kolindi Grabar- Kitarović na izjavi o hiljadama ekstermista u BiH.
Tokom svog mandata dolazila je u BiH, ali ne i u Predsjedništvo iz kojeg je upućena protestna nota Hrvatskoj zbog aktivnosti hrvatske SOA-e.
Hrvatska je zemlja sa kojom Bosna i Hercegovina ima najdužu granicu, a otvoreno pitanje koje najduže traje između ove dvije zemlje jeste pitanje granice duge preko hiljadu kilemetara.

Sporno je pet posto i to morske linije razdvajanja

BiH i Hrvatsku razdvaja i gradnja Pelješkog mosta. Dok u svijetu spajaju, nas i susjede razdvajaju, poput onog na Savi.
Da se Hrvatska bolje snalazi na vodi od Bosne i Hercegovine, svjedoči i činjenica eksploatacije Buškog jezera. Nalazi se u Bosni i Hercegovini, koristi ga Hrvatska i daje nam siću.
Hrvatska nije zemlja koja samo uzima, sada nam žele dati i nuklearni otpad čije bi odlaganje na Trgovskoj gori ugrozilo živote bh. građana.
Zemlja koja večeras dobija novog predsjednika, ugrožava i osnovna ljudska prava migranata, krši evropske konvencije i međunarodno pravo.
Hrvatsko pravo je omogućilo i korištenje bh. imovine u Hrvatskoj, dajući mogućnost koncensionog korištenja. Pravnici u BiH ranije su rekli da je to otimanje.

Odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini nije izolovan slučaj

To je zemlja koja ima otvorena pitanja sa skoro svim svojim susjedima. Sa Slovenijom, koja im je i blokirala otvaranje pretpristupnih poglavlja, bili su na arbitraži. Italiju često optužuju da žele dijelove Istre i Dalmacije, s Mađarskom su se sporili oko prelaska granice tokom migrantske krize, a sa Srbijom je više pitanja od nestalih, do sporenja oko srbijanske agresije na Hrvatsku i akcije Oluja.
Koliko zaista Hrvatska želi pomoći Bosni i Hercegovini najbolje ćemo vidjeti u našem putu ka Europskoj uniji  jer Hrvatska od prvog januara predsjedava Vijećem Evrope.
Sličan sadržaj potražite na:
/cwbih/okanal.oslobodjenje.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar