expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 9. siječnja 2020.

MISTERIOZNI UREĐAJ: Što su to ribari izvukli sa 140 m dubine između Sv. Andrije i Mljeta?


Između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj. Plutača s lancima i utegom, opremljena elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji, pokidala je mreže ribarskog broda Marian II, javlja morski.hr.

 Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo maknit. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu prominit baterije – detaljno nam pojašnjava i zaključuje da i njega zanima tko je to tamo ostavio, da zna adresirati naknadu štete od oko 20 tisuća kuna koja se dogodila paranjem mreža.
Dva su samo natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”, kazao je za morski Darko Kunac Bigava iz Podgore.
Nije trebalo dugo od objave fotografija na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao. 
Naime, dan ranije primjećeno je neobično kretanje  broda USNS Bruce Heezen u našim vodama.
Specijalizirani vojni oceanografski brod bio je na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci, a oko Mljeta je zabilježena njegova neuobičajena manovra. Stručnjaci pretpotstavljaju kako je riječ o nekom mijernom uređaju ili uređaju za podvodnu komunikaciju. Za sad nema novih informacija, a jedino što se zna da je uređaj DHL-om isporučen iz Zagreba u Rijeku. Nadamo se da će se uskoro otkriti o čemu je riječ, a dotad ribari ga čuvaju na svome brodu, jer će od vlasnika tražiti nadoknadu štete. 
/cwbih/morski.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar