expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 29. siječnja 2020.

GRANICA KOD ORAŠJA Zlatni put za kriminalce pod palicom komandira Sedle



Piše: Rasim Belko

Vječiti direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić odnedavno ima novog prijatelja i ortaka.
Između Galića i Radončića ljubav se rodila na prvi pogled, odnosno na prvi interes. Radončić obilazi Galića, Galić ga u medijima hvali, Radončić pohvalno odgovara.
Dok simpatije kruže na relaciji Ministarstvo sigurnosti - Granična policija BiH, niko ne provjerava ono što pišu mediji među kojima je i Patria.
Najčešće su ti tekstovi ispunjeni problemima koje medijima dostavljaju savjesni i profesionalni granični policajci.


Činjenica da se problemi konstantno ponavljaju jasno ukazuje da ministar Radončić i direktor Galić više računa vode o marketingu svojih dobrih odnosa, umjesto da medijske natpise provjere.
Danas objavljujemo novo pismo o problemima u Graničnoj policiji, koja radije prati novinare, umjesto problema na granici i u službi.
Graničari iz Orašja ovaj put nam pišu o komandiru jedinice Granične policije Orašje Zdravku Sedlu.
Navode da Sedlo i nakon niza objavljenih tekstova o zloupotrebi položaja, zataškavanja, primanja mita, iznuđivanja od policajaca, ucjena otkomandama, otkupljivanja otkomandi, i dalje radi sta želi.
Takvim ponašanjem, navode policajci, komandir Sedlo ne poštuje ni tri službene instrukcije direktora Galića da se vrše rotacije policajaca na graničnim prijelazima zbog sve veće pojave uzimanja mita tokom vršenja službe.
Izgleda da je i Sedlo shvatio da Galića ne zanima stanje na terenu.
S druge strane su nezadovoljni graničari koji u pismu kažu da jedino u Jedinici Granične policije Orašje više od 15 godina nije vršena rotacija vođa timova na međunarodnim graničnim prijelazima.
Dodaju da je javna tajna da su gotovo svi na platnoj listi vlasnika međunarodnih prevozničkih firmi koje vrše usluge prijevoza putnika.
Navode da je u Orašju jedina granična jedinica u kojoj kontrole međunarodnih linija vrše isključivo vođe timova, koji su se povezali s vlasnicima prevozničkih firmi i koji su u zaštiti komandira Sedle.
Poručuju da kontrolu linija i vremena dolaska vrše isključivo vođe timova, a policajci samo očitavaju dokumente, i pored nekoliko instrukcija o radu, koje kažu da vođe timova ne vrše granične provjere bez opravdane potrebe, jer su po sistematizacija plaćeni za organizaciju poslova na graničnim prijelazima, da koordiniraju rad policajaca, a vođe timova su se isključivo posvetili kontrolama autobusa.
To je jedini razlog zašto ih komandir Zdravko Sedlo nije rotirao već 15 godina.
Javna je tajna da jedan narednik i jedan policajac (obojica iz Bosanskog Broda, odakle je i Zdravko Sedlo) imaju zaštitu komandira Sedle iako su duboko ogrezli u korupciju, a povezani su i sa ljudima iz kriminalnog miljea, iza sebe imaju niz pokrivenih afera, od hapšenja u Slavonskom Brodu, koje je zataškao komandir Sedlo, do nekoliko prijava za uzimanje mita koje su također prikrivene.  
Nezadovoljni graničari kažu da da postoje policajci koji su spremni potvrditi sve navedeno, medijima ili sudu, samo da im se osigura zaštita od osvete komandira Sedle.
U pismu se kaže da je sve navedeno moguće provjeriti uvidom u raspored rada policajaca Jedinice Granične policije Orašje. Također, kako kažu, svjedočiti mogu i vozači prevozničkih firmi.
Napominju da su stalni svjedoci zapljena robe u autobusima u Hrvatskoj, na prijelazima, Bosanski Brod, Rača i Gradiška, a jedino na prijelazu Orašje nikada, BAŠ NIKADA, nikakva zapljena nije bila.
Javna je tajna, nastavljaju nezadovoljni granični policajci, da međunarodne linije gotovo sve žive od šverca cigareta i alkohola iz BiH, a da u BiH skriveno uvoze mobitele, tehničku robu, viagru.
“Za svaku akciju koju Jedinica Orašje pokrene radi pregleda autobusa, prijevoznici saznaju prije nego autobusi i krenu. Tako, nerijetko budu parkirani na hrvatskoj strani, NCU benzinskoj pumpi dok akcija traje. Najblaže rečeno sprega komandira i njegove elite korupcije i mita uništila je Jedinicu Granične policije Orašje”, kaže se u pismu nezadovoljnih graničara poslanom na adresu Patrije.
Dodaju da je zanimljiv i podatak da komandir Sedlo svaki mjesec sa svojom elitom peče prase i pravi fešte na graničnom prijelazu Burumi i pitaju se ko to finansira.
Preporučuju direktoru Galiću i ministru Radončiću da pitaju granične policajce iz Jedinice Orašje o tome kako se vrše planiranja rasporeda službe, kako se onima kojima se ne sviđa taj način rada određuje da rade na željeznici u Bosanskom Šamcu ili u patrolama.
Ističu da bi Galić i Radončić trebali znati da vođa tima otvoreno prijeti policajcima otkomandama koji  ne mogu da gledaju kako se Granična policija koristi za privatno bogaćenje.
“Sve ovo znaju inspektori za istrage JGP Orašje, ali ne smiju javno progovoriti. U Orašju je jedina jedinica gdje dežurni policajci prave rasporede po komandirovoj instrukciji, a pomoćnici komandira igraju igrice na kompjuterima.
Jedina jedinica u kojoj komandir igra neku igru PRSTENA tokom radnog vremena i izvan službenih prostorija s osobama iz krimi miljea. Primjera radi, izvjesni Borovnica je čovjek koji je u svim mutnim poslovima sređivanja diploma, prebacivanja iz službe u službu, prijem kadeta, zatim Nikola Trogrlić, izbačeni policajac iz MUP-a Posavskog kantona koji je prešao na drugu stranu zakona, penzionisani granični policajac i Sedlina desna ruka Nikola Radić koji je u aferi ČARLI i postupku koji vodi Sud BiH o iznošenju novca za kineske državljane pobjegao u penziju jer je utvrđeno da je sav novac koji je iznesen upravo iznesen u njegovoj smjeni. To je utvrđeno u carini Hrvatske, gdje je uredno prijavljivan unos novca. Čovjek koji je u ratu došao u Domaljevac bez ičega sada ima dvije kuće, jednu u Hrvatskoj, a drugu u BiH. Ima i dva osobna automobila i kućni je prijatelj komandira Sedle. Ovakvi komandiri danas vode Graničnu policiju uz blagoslov direktora Galića, koji ucjenama i prijetnjama preko vođa timova drže policajce poslušnima, a duboko su prešli na drugu stranu zakona”, poručuju graničari koji očito ne mogu sami protiv kriminala.
Pitanje je jesu li Galić i Radončić spremni da se poput poštenih i savjesnih graničara uhvate ukoštac s kriminalom, korupcijom i svim drugim problemima koji očito je već godinama urušavaju jednu od najvažnijih državnih policijskih agencija.
Ako im urušavanje nije cilj, neka počnu čitati i neka djeluju, inače će biti najodgovorniji.
Samo na Patriji imaju materijala za posla preko glave, pa smo valjda zbog toga interesantni pojedinim sektorima Granične policije.
Ostavite se marketinga svojim dobrim odnosima, ministre i direktore počnite rješavati probleme.

/cwbih/nap.ba/patrija/

1 komentar: