expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 7. travnja 2017.

SDS i "odbjegle četvorka" SDA protiv Zakona o akcizama.

SDS i "odbjegle četvorka" SDA protiv Zakona o akcizama

Dom naroda BiH usvojio je set Zakona o akcizama na naftu i naftne derivate po hitnom postupku. Sada ovaj Zakon ide ponovo u Predstavnički dom, gdje je prije dva dana odbijeno da se o njemu raspravlja po hitnoj proceduri. Sjednica ovog Doma možda se održi već naredne sedmice.
Savjetu ministara BiH se žuri. Kreditni aranžman sa MMF-om doveden u pitanje. Zbog toga su na hitnoj telefonskoj sjednici jutros izmjenili set Zakona o akcizama i poslali ih u Dom naroda. Prvi čovjek Savjeta ministara izbjegao je novinare, ali ne i ministar finansija BiH, koji je objasnio potez Savjeta ministara.
"Ovi Zakoni koji su danas usvojeni, usklađeni su sa mišljenjem zakonodavno-pravnog sektora parlamenta i urađene te tehničke izmjene. Ako prođe Zastupnički dom, onda će trebati shoditi pomjeranje roka koji ističe sedmog, a to je koliko mi se čini danas", kaže Vjekoslav Bevanda, ministrar finansija BiH.
Koje su to tehničke izmjene, Bevanda nije objasnio. Jeste Halid Genjac i to ovako:
"Sa proceduralne strane gledanja, obzirom da su u Savjetu ministara uočene određene nesuglasice sa jedinstvenim pravilima i propisima, ti nedostaci su otklonjeni i oni su postali novi Zakoni".
Ovakva objašnjenja su izazvala negodovanja kod onih delegata koji su bili protiv donošenja Zakona na ovakav način.
00:0402:30
spaceplay / pause
 
qunload | stop
 
ffullscreen
shift + slower / faster
volume
 
mmute
seek
 
 . seek to previous
12… 6 seek to 10%, 20% … 60%
Izvor: N1
"Kako smo mi obazrivi prema građanima BiH i za provođenje ovih zakona, nećemo od tih para potrošiti ni feninga, ali ćemo ih 'oderati' za 15 feninga za svaki litar goriva", tvrdi Mario Karamatić, delegat kluba Hrvata u Domu naroda.
"Evo vidimo da smo kreativni, smisliti formulu i damo šansu Zastupničkom domu da građani i ova zemlja ne plate cijenu ovakvih manevriranja", dodaje Martin Raguž, delegat kluba Hrvata u Domu naroda.
Ključni za donošenje seta Zakona su bili delegati koji dolaze iz SNSD-a i DNS-a. Svoj potez pravdaju, reformskom agendom gdje su se institucije obavezale na kreditna zaduženja.
"Postojala je mogućnost da u vrijeme kada smo donosili i usvajali ovu reformsku agendu, svi ustanemo i kažemo mi nećemo nikakve aranžmane sa MMF-om i Svjetskom bankom, bićemo svoji na svome i tako ćemo rješavati probleme u BiH, međutim nismo", otkriva Dragutin Rodić, delegat kluba Srba u Domu naroda BiH.
"Sad smo vidjeli kada je novac u pitanju, da oni potpuno razumiju tu potrebu i da se sistem u BiH poštuje do kraja", ističe Ognjen Tadić, delegat u klubu Srba u Domu naroda BiH.
Sada se postavlja pitanje kako će izmjene ovog zakona proći u PD PS BiH, s obzirom da ovaj Zakon ne podržavaju poslanici SDS-a, odnosno četiri poslanika iz SDA. Nismo dobili odgovor kako će se ova četiri poslanika ponašati kada ovaj Zakon bude na dnevnom redu. 
/cwbh/N1/

Nema komentara:

Objavi komentar