expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 17. veljače 2017.

Odluka o reviziji reflektovaće se na političke prilike u BiH

Odluka o reviziji reflektovaće se na političke prilike u BiH


Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić komentarisao je u Dnevniku TV1 odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.
Na današnjem savjetovanju, koje su pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, organizovali Fondacija "Pravda za BiH" i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, članovi ekspertnog tima uvjerili su prisutne da su prikupili dovoljno dokaza i argumenata na osnovu kojih se može krenuti u proces revizije.

"Tom prilikom prezentirano je da se dokazi crpe iz procesa protiv Ratka Mladića i iz onih procesa koji su u međuvremenu u posljednjem periodu okončani. Govorilo se uopšteno o dokazima, postupcima, završnim riječima u tim postupcima, ali se bilo konkretizacije dokaza u smislu da smo vidjeli neke dokumente, mada je pominjano niz dokumenata, koji se mogu i koji će se koristiti", ispričao je u Dnevniku TV1 predsjednik SDP BiH, koji je prisustvovao današnjem savjetovanju u sarajevskoj Vijećnici.

Iako je ekspertni tim uvjeren da postoje elementi za pokretanje revizije presude, Nikšić podsjeća da je konačnu odluku donijeti Međunarodni sud pravde u Hagu.
"Možda je bitnije da sudije prihvate proces revizije, a onda ako se uđe u taj proces, biće moguće iznosti druge dokaze koji se u međuvremenu zaokruže i pripreme", dodao je Nikšić.
Uvjeren je da će se odluka o pokretanju revizije tužbe reflektovati na političke prilike u BiH.
Međutim, podsjeća da je na današnjem savjetovanju rečeno da ovo pitanje nije sukob jednog naroda protiv drugog.

"Radi se o tome da ne postoji niko ko može i ko ima prava da spriječi građane BiH, koji su doživjeli i preživjeli agresiju, da traže da se dođe do pravde i istine u pravnoj utakmici, u borbi činjenicama i argumentima", kazao je Nikšić.
On se nada da neće doći do zaoštravanja odnosa BiH i Srbije, imajući u vidu i dosadašnju blagu reakciju srbijanskog premijera Aleksandra Vučića kada je riječ o reviziji presude.
"Ovo pitanje treba ostati na terenu u kojem pravnici treba da iznesu dokaze i argumente, a Međunarodni sud pravde u Hagu donijeće konačnu odluku", smatra Nikšić.

Nama u BiH, dodaje, ne treba ni bošnjačko, ni hrvatsko, ni srpsko, nego bosanskohercegovačko jedinstvo, te da ova država postane ozbiljan partner zemaljama u regionu, sa kojima treba da sarađuje prije svega na ekonomskom planu.

/cwbh/Vijesti.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar