expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Očekujem pismo iz Haga, to je najveći šamar državi.

Očekujem pismo iz Haga, to je najveći šamar državi

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je danas da je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu upućeno prije četiri dana i da bi u BiH trebalo doći danas ili sutra.
"Šta god u pismu pisalo, a vjerovatno će se tražiti saglasnost i to je sazivanje sjednice i nema većeg šamara zemlji od toga. To govori u kakvoj smo krizi", poručio je Čović na tradicionalnom druženju sa novinarima u zgradi Predsjedništva BiH, javlja TV1.

On je istakao da je sjednica Predsjedništva BiH održana.

"Razgovarali smo i nismo htjeli preglasavati nikoga. Nas trojica ćemo sjesti i dogovoriti se kako ćemo odgovoriti. Tražićemo kako zaštititi BiH", rekao je Čović.

On je naveo da revizija presude nije sporna, te da ne želi špekulisati sa osjećajima građana.

"No, kao legalista, insistiram da se poštuju institucije. A ne na način da se izigra konsenzus pa da Sudu moramo ponaosob odgovarati. Moramo jednim glasom izaći iz BiH", poručio je Čović.

On je uvjeren da članovi Predsjedništva BiH moraju imati zajednički stav na narednoj sjednici.

"Ili za ili protiv. Nastojaću da imamo konsenzus po svaku cijenu", naglasio je on.

Mišljenja je da je došlo vrijeme da međunarodna zajednica pusti vlasti u BiH da pokažu jesu li u mogućnosti voditi državu.

covic-novinari-cms

"Ja mislim da jesmo", konstatovao je Čović. On je istakao da je nedopustivo da se Međunarodnom sudu u Hagu ponaosob odgovara na pismo.

"Time bismo dali do znanja da BiH ne funkcioniše. To bi bio početak kraja funkcionisanja sistema. Nije to samo pitanje revizije presude. Predsjedništvo BiH moramo sačuvati po svaku cijenu. Siguran sam da ću uspjeti postići to da Predsjedništvo BIH funkcioniše jedinstveno", naveo je Čović

On je upozorio da je revizija presude protiv Srbije pokrenula brojna pitanja u BiH, te da je to i političko i pravno pitanje.

"Došli smo u poziciju da razmišljamo možemo li odgovoroti na sve iz Masterplana. Niko ne traži rješenje kako se okrenuti pravim temama, već samo onim koje su aktuelne 20 godina. Zarobili smo vlast na svim nivoima svojom politikom. Nemamo drugog rješenja već svi zajedno krenuti da radimo", smatra Čović.

Komentarišući odnos u vladajućoj koaliciji, kazao je da ovih dana očekuje razgovor SDA i SBB-a, te da ne vidi mogućnost pregrupisanja parlemantarnih većina.

"Ovo je većina koja će okončati mandat, manje-više uspješno", rekao je Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, istakao je da je ovo pitanje prioritet svih prioriteta.

"To mora biti okončano u narednih mjesec ili dva", naglasio je Čović.

/cwbh/Vijesti.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar