expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 13. ožujka 2016.

Udaljili ih iz kompleksa podignutog u čast zloglasnog četničkog vođe SKANDALOZAN ČIN DRAŽINIH PRISTALICA Policija u Višegradu privela osobu koja je napala novinarsku ekipu!


15:16 Policija u Višegradu identifikovala je i pronašla osobu koja je danas pokušala da oduzme kameru snimatelju televizije N1 iz Sarajeva i u toku je njegovo privođenje u Policijsku stanicu, potvrdili su danas za Fenu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a.

Ekupa N1 iz Sarajeva je višegradskoj policiji prijavila napad, koji se dogodio po okončanju skupa koji su danas organizirali pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.



U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a su rekli da je reporterka N1 Adisa Ibrahimović u izjavi navela da su, u 13.30 sati, po okončanju ovog skupa koji je održan u mjestu Draževina, njoj i snimatelju prišle tri osobe te počele da je verbalno napadaju.

Treća osoba je, kako je prijavila, potom pokušala da oduzme kameru snimatelju te da su u tom napadu zadobili i određene fizičke povrede.
U policiji je u toku uzimanje izjave od ekipe N1, a na mjestu događaja se prikupljaju i izjave očevidaca. O ovom slučaju policija će obavijestiti dežurnog tužioca.
U MUP RS-a su naveli da je skup članova Ravnogorskog pokreta u Višegradu policiji "uredno prijavljen" i prisustvovalo mu je ovo 1.000 učesnika.

14:07 Ekipa N1 je oko 13.30 sati stigla u Draževinu, gdje se u jednom šatoru održavao ručak povodom obilježavanja 70 godina od hapšenja četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihajlovića.
Ekipa ove televizije prišla je putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi momci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog pokreta.
- Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo - pojasnila je reporterka N1 Adisa Ibrahimović.
Nakon toga su se odmakli na drugi put te su odlučili da snime par kadrova iz daljine.
- Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamenom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao s njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena - kazala je Adisa.

Na svu sreću, novinarsku ekipu spasili su momci iz Srbije.
- Momci iz Srbije su poletjeli prema nama i počeli da nas brane i da nas guraju od čovjeka i utrpali su nas u auto, nakon čega su počeli i drugi da dolaze. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se izvinili i rekli da im je žao što se to desilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili - rekla je vidno potresena reporterka.

13:50 Pripadnici Ravnogorskog pokreta fizički su izbacili ekipu magazina "Mreža" Federalne TV iz kompleksa podignutog u čast četničkog vođe Draže Mihajlovića u Višegradu.
Kako javlja naš reporter, Ravnogorci su urednicu ovog magazina Elmu Kazagić i njenog snimatelja silom spriječili u obavljanju njihovog posla, te ih udaljili sa lica mjesta.
Kako javlja N1, i njihova ekipa napadnuta je u okolini Višegrada.

12:11 Dražine pristalice pristigle su autobusima u Višegrad iz RS-a, Srbije, Crne Gore, a čini se da okupljanje nikada nije bilo masovnije.
Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta, osim iz gradova širom RS-a, na proslavu u Višegrad pristigli su Ravnogorci iz srbijanskih gradova Valjeva, Jagodine, Ivanjice, Topole, Lajkovca...
okupljanje

11:04 Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog pokreta danas će u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada obilježiti 70. godišnjicu od hapšenja ozloglašenog četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića. Facebook poruka "Trinaesti mart bitan je za našu istoriju, za našu ideju, za naš put kojim treba da idemo. 

Da ne zaboravimo zlodela onih koji su se odrekli i Boga i svog srpskog naroda, svoje slave, predaka, istorije i običaja. Dođite da svojom slogom i bratskom i sestrinskom ljubavi odamo počast đeneralu Draži i njegovim pratiocima", navodi se u poruci objavljenoj na Facebook stranici Ravnogorskog pokreta.

okupljanje-cetnika

Četnici će tako još jednom organizovati sramne orgije u gradu u kojem je tokom proteklog rata ubijeno blizu 3.000 Bošnjaka, od čega 128 djece, a spaljeno više od 70 Bošnjaka - žena, djece i staraca. Iz Ravnogorskog pokreta pozvali su sve članove i simpatizere da se okupe na Trgu palih boraca u Višegradu i polože cvijeće te da se pomole u crkvi u Draževini i održe pomen pratnji Mihailovića

sa-proslogodisnjeg-obiljezavanja

Također, bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomenik Mihailoviću, podignutom nedaleko od povratničkog naselja Dobrun. Kako je navedeno, okupljanje će se završiti "ručkom mira i poštovanja". Ravnogorci su se u velikom broju okupljali i prethodnih godina, i to na zaprepaštenje povratnika i porodica žrtava. Višegradski Ravnogorski pokret tradicionalno obilježava 12. mart, datum kojeg je 1946. godine u okolini Višegrada uhapšen ozloglašeni četnički vođa, potom osuđen na smrt strijeljanjem. Skup posvećen Mihailoviću održan je i prošle godine, a vlasti RS-a tada nisu reagovale - 

odavanje-pocasti

Ikonografija i odore tada su podsjećale na devedesete godine prošlog stoljeća, kada su pripadnici paravojnih formacija u Višegradu ljude žive spaljivali, silovali i mučili. Podsjećamo, u Višegradu se svake godine u junu obilježava godišnjica zločina, poznatog kao “Živa lomača”. "Živa lomača" u kući Mehe Aljića u višegradskom naselju Bikavac, u kojoj je život izgubilo više od 70 ljudi, dogodila se samo 13 dana nakon prvog takvog događaja, kada je 14. juna spaljeno 59 živih ljudi, u Pionirskoj ulici. 

sa-obiljezavanja-zive-lomace

Najmlađa žrtva tog zločina imala je samo dva dana. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, organizator paravojne jedinice “Osvetnici“, a Sredoje Lukić, koji je bio policajac tokom rata, na 27 godina.
Spomen-ploča
Nadležne komunalne službe u Višegradu u 2014. su, uz pomoć policije, uklonile riječ "genocid" sa spomenika na mezarju Stražište, a za koji je nadležna općinska služba izdala nalog da se ukloni.
Na 23. godišnjicu zločina počinjenih nad Bošnjacima u 2015. otkrivena je spomen-ploča koja trajno podsjeća na stravični zločin u Pionirskoj ulici.
Predsjednica Udruženja “Žena - žrtva rata” Bakira Hasečić je tada poručila da je Višegrad grad “živih lomača”, a da će ta spomen-ploča u Pionirskoj ulici trajno svjedočiti o gnusnom zločinu nad Bošnjacima Višegrada.


/Avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar