expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Presuda drugačije dočekana u srbijanskim medijima Regionalni mediji o presudi Karadžiću -


Vijest o presudi prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću sa velikom pažnjom pratili su i svi regionalni mediji, naročito u Hrvatskoj i Srbiji.  Presuda se nalazi na naslovnici skoro svih hrvatskih medija koji su događaj pratili uživo 


jutarnji-list

Jutarnji list Karadžića naziva „krvnikom Srebrenice“, navodeći i da je kriv za teroriziranje Sarajeva, uzimanje talaca i druge zločine. 

dnevik-hr

Portal index.hr, također, kao vijest dana izabrao je presudu Karadžiću, a kao njegov najveći zločin ističu genocid u Srebrenici. Slično pišu i tportal.com, 24sata.hr, te stranica HRT-a.

index-hr

I crnogorske vijesti.me i stranica Radio-televizije Crne Gore kao glavnu vijest izabrale su informaciju o presudi Karadžiću koju prenose u dosta neutralnom tonu. 



vijesti-me

Očekivano, u većini srbijanskih medija presuda je dočekana drugačije nego u ostatku regiona, a najoštriji je, još jednom, bio nacionalistički i radikalni tabloid Informer koji na naslovnoj stranici drži naslov "Nema pravde za Srbe". 



informer-rs


Kurir i telegraf.rs fokusirali su se na reakciju Karadžića nakon izricanja presude, a mogu se naći i komentari "analitičara" 

kurir-rs


Blic na naslovnici donosi vijest pod naslovom "HAŠKA PRESUDA Radovan Karadžić osuđen na 40 godina!", dok u drugom tekstu objašnjavaju da je kriv za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje i ubistva, dodajući da odbrana ima pravo žalbe.

b92

I B92 u naslovu navodi da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici, dok u daljem tekstu pojašnjavaju njegovu odogovrnost za opsadu Sarajeva.  Makedonski mediji su sa smanjenim interesovanjem popratili presudu, a neki do trenutka pisanja ovog članka nisu ni objavili vijest o Karadžiću. 

plusinfo-mk

Među portalima koji su prenijeli vijest su vecer.mk i plusinfo.mk.  Vijest o presudi sa velikom pažnjom pratili su i slovenski mediji. Slovensko Delo na naslovnici donosi vijest pod naslovom "Radovan Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine" 

delo-slo


Slično piše i dnevnik.si, navodeći da je Karadžić osuđen za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i opsadu Sarajeva. Vijest o osudi Karadžića na naslovnici je i portala vecer.com.
vecer-com


dnevnik-si

/Avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar