expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 4. ožujka 2016.

Emir Tahirović, selefista iz BiH koji je Švicarsku podigao na noge


Emir Tahirović je tipičan primjer nekoga ko se ne želi integrirati u švicarsko društvo, kaže Lukas Reimann iz desničarske nacionalističke stranke SVP, stoji u priči koju objavljuje portal 20min.
Ko je Emir Tahirović? Selefist koji je podigao Švicarsku na noge. U Švicarsku je došao 1990. iz Bosne i Hercegovine kao 15-godišnjak. Obrazovao se za servisera, potom radio u jednom restoranu. 
Ključni trenutak za njegov život bio je kratkotrajni povratak u BiH 1999. godine na služenje vojnog roka. Tada je postao izrazito religiozan, toliko da je povratkom u Švicarsku čitav život podredio islamu. 
Postao je poklonik Osame bin Ladena, zagovarao džihad, iako danas kaže da je protiv terorizma. Tahirović je nezaposlen, sa suprugom i četvero djece živi od 3.800 švicarskih franaka socijalne pomoći općine.
Više puta je radikalni musliman iz St. Margrethena došao na naslovnice medija. Nakon što su u lokalnoj školi protestirali jer je 14-godišnju kćerku poslao na nastavu s maramom, slučaj je stigao do Vrhovnog suda. Sud je tada dao za pravo Tahiroviću. 
Prilog o Tahiroviću u vijestima nacionalne televizije SRF izazvao je nove diskusije u švicarskoj javnosti.
Tahirović je zabranio školski program plivanja svojoj 14-godišnjoj kćerki, čak i ako je pokrivena preko cijelog tijela. "Kada se moja kćerka pokvasi postaju vidljive konture njenog tijela, na primjer grudi", obrazložio je svoju zabranu Tahirović
Za vlasti u St. Margrethenu to je neprihvatljivo. Roger Trösch,predsjednik školskog odbora, više je puta tražio razgovor s Tahirovićem. Međutim, Tahirović nije bio spreman odstupiti od svojih fundamentalističkih uvjerenja. 
"On je stavio šerijat iznad našeg pravnog sistema, odbija čak i bilo kakvu suradnju sa ženskim nastavnim kadrom", kaže gradonačelnikReto Friedauer.
Škola je stoga podnijela više tužbi protiv Tahirovića zbog nepoštivanja propisa o obaveznom obrazovanju. I tužilac kantona St. Gallen podnio je prijavu protiv Tahirovića koja je rezultirala kaznom zatvora od četiri mjeseca. 
Draže mi je otići u zatvor nego počiniti grijeh", rekao je Tahirović, mada je već podnio žalbu na presudu.
U intervjuu za švicarsku televiziju SRF Tahirović je otkrio da redovno dobiva pisma puna mržnje. "Parazit Emir Tahirović", "Vrati se u svoju us...nu zemlju", samo su neke od poruka. 
Ovakva pisma mržnje nisu rješenje po mišljenju Mike Eggera, zastupnika desno-populističke stranke SVP, ali svejedno razumije bijes onih koji ih šalju. 
"Tahirović negira sve što ima veze s integracijom, sve što je kod nas normalno, i onda se pravda svojom religijom", kaže Egger.
Da se pita gradonačelnika Friedauera, Tahirović bi davno bio protjeran, a istog mišljenja su i Reimann i Egger: 
"Ko živi u Švicarskoj, treba se pridržavati naših pravila. A ako mu se ne sviđaju ta pravila, trebao bi otići." 
Dosada je nedostajao pravni osnov za uskraćivanje gostoprimstva. Zato je Reimann pokrenuo peticiju da se Tahirović protjera iz zemlje. Dosada je prikupio više od tri hiljade potpisa. 
I Egger je uporan: "Političari moraju najzad djelovati i poduzeti efikasne mjere."
U utorak je kantonalna skupština St. Gallena odlučila dopustiti protjerivanje stranaca koji su u Švicarskoj bez posla, a ne pridržavaju se tamošnjih zakona. Ova mjera mogla bi pogoditi Tahirovića koji se ne uzbuđuje previše. Rekao je da bi sâm otišao ali njegova porodica neće nikud iz Švicarske.
/radiosarajevo/

Nema komentara:

Objavi komentar