expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 20. veljače 2016.

Njemački bokser bh. korijena u jednoj od posljednjih borbi karijere UŽIVO NA "AVAZOVOM" PORTALU Felix Sturm protiv Čudinova za ulazak u legende!


11. RUNDA 

Očekivan razvoj situacije. Čudinov djeluje kao da je tek treća ili četvrta runda, ali ima nade i za Ćatića koji daje sve od sebe i opet je izazivao protivnika na borbu, uputivši i primivši nekoliko udaraca. Nakon ovakve borbe, teško da se ijedan bokser može nazvati gubitnikom, bez obzira u čijem posjedu bude šampionski pojas. Navijači povremeno uzvikuju "Felix" i "Ado" u znak podrške svom ljubimcu. 


10. RUNDA 

Ćatiću je u ovoj rundi pukla desna arkada, a to bi moglo stvoriti ozbiljne probleme u preostalih šest minuta. Nažalost, čini se da je naš bokser bivao sve umorniji, dok još boksuje tek nešto malo oslabljenim tempom. Pred kraj runde Sturm je uputio nekoliko dobrih udaraca, no teško da su oni ozbiljnije uzdrmali protivnika. 

9. RUNDA

Čudinov pokazuje da je dosta mlađi, odnosno fizički spremniji. Ako smo očekivali da će u ovom periodu biti umoran zbog same količine propalih udaraca koje je uputio - prevarili smo se. No, i Ćatić je bio aktivan i uputio nekoliko dobrih udaraca. Utisak je da je, nažalost, Čudinov bio generalno bolji u odličnoj borbi. 

8. RUNDA

Sudije će imati težak posao. Prvi dio runde pripao je Sturmu, dok je Čudinov bio bolji u drugom. Opet se pokazalo da Ćatiću više odgovara borba na distanci, nego bliski okršaj kada su bokseri tijelo uz tijelo. Treba istaći da gledamo fantastičnu borbu, jednu od najljepših za oko u posljednje vrijeme, barem kada su u pitanju okršaji za titulu prvaka. Čudinov pokazuje da ima izuzetno tvrdu bradu. 

7. RUNDA

Da li od umora ili od želje da isprovocira oštriju borbu Ćatić je dio ove runde olabavio gard što je Čudinov iskoristio i uputio nekoliko udaraca kroz ruke našeg boksera. Vrijedi istaći da je i Ćatić uputio dva ili tri dobra udarca. Krajem runde Čudinov je Sturma udario glavom zbog čega je meč na kratko prekinut. 

6. RUNDA

Uporni Čudinov ne odustaje sa udarcima u gard i tijelo našeg boksera. no Ćatić je već u prvih 20-ak sekundi to iskoristio i uputio dva čista udarca u lice Rusa. Nakon toga, oba boksera su razmijenila nekoliko čistih udaraca, no sudeći ponašanju u finišu runde, više batina je "popio" Čudinov, uz napomenu da kod sudija to ne mora značiti ništa jer je Rus bio dosta aktivniji. 

5. RUNDA

Još jedna odlična runda. Ćatić je uputio minimalno dva čista udarca, no i Čudinov je uspio uzvratiti. Borci su u ovoj rundi čuvali snagu za nastavak meča, odnosno 7., 8., i 9. rundu kada se lomi meč. 

4. RUNDA 

Čini se da Sturm pokušava izmoriti Čudinova. Većina udaraca Rusa i dalje završava na gardu našeg boksera, no on i dalje ne odustaje. Pred kraj runde razmjena udaraca, ali bokseri nisu jedan drugom nanijeli ozbiljniju štetu. Ćatić je bio nešto pasivniji u ovoj rundi, vjerovatno čuvajući snagu za nastavak meča. 

3. RUNDA 

Prva runda je pripala Ćatiću, druga Čudinovu, a treća je bila izjednačena. Nekoliko puta vidjeli smo razmjenu udaraca, borci su pokazali da se ne boje jedan drugog. Ćatić je uputio dva ili tri snažna krošea, no i Rus je uzvratio istom mjerom. Krajem runde sudija je Čudinova opomenuo zbog nedozvoljenog udarca dok je Ćatić bio sagnut. 

2. RUNDA

U prvoj rundi smo vidjeli borbu sa distance koja više odgovara Ćatiću zbog njegovih dužih ruku, dok je u drugoj rundi Čudinov smanjio na poludistancu što mu je omogućilo da uputi znatno više udaraca. Krajem druge runde Ćatić je shvatio šta treba raditi i vratio se na udaljeniju borbu, te nastavio stil borbe iz prve runde i uputio nekoliko snažnih udaraca. Gledamo sjajan meč, dostojan borbe za prvaka. 

1. RUNDA

Odlična prva runda. Ako će ove tri minute nagovijestiti ostatak meča, možemo reći da nas čeka izvanredna borba. Ćatić je bio agresivan kao rijetko kada, nije se upuštao u žešće okršaje i razmjene udara, ali je iskusno i pametno čekao Čudinova da napravi prvi potez, nakon čega je upućivao precizne i snažne kontra udarce. Čudinov je uspio uputiti samo jedan ozbiljniji udarac i to u tijelo. Ruku na srce, Čudinov je također uputio dosta udaraca, ali većina njih su završili na gardu našeg boksera. 
22:53 - Meč je počeo. 
22:42 - Nakon što je spiker prozvao Felixa Sturma dvoranom su se prolomile gromoglasne ovacije bh. navijača, dok su se na ime Chudinova mogli čuti zvižduci. Meč bi trebao početi svakog trenutka. 
22:23 - Borba bi trebala uskoro početi. U međuvremenu, pogledajte prvu borbu iz maja prošle godine kada je naš Ćatić poražen sudijskom odlukom. 


22:20 - Odlični bosanskohercegovački bokser s njemačkim pasošem Alem Begić pobjedom je okončao večerašnji meč u Oberhausenu protiv Kamerunca Lea Tchoule. Dvadesetosmogodišnji Srebreničanin je borbu završio tehničkim nokautom, te ostvario 12. pobjedu u 12 profesionalnih mečeva u svojoj karijeri. Ova borba održana je kao uvertira u glavni okršaj večeri između Felixa Sturma i Fjodora Čudinova. Podsjetimo, prvi profesionalni meč Begić je imao u svom gradu Srebrenici 22. novembra 2014. godine i od tada nizao je samo pobjede. Alem je rođak Ćamila Durakovića, gradonačelnika Srebrenice, a on mu je bio velika podrška u dosadašnjoj karijeri. 

VIDEO Alem Begić t. noukautom savladao lav tchoula [ističe] (2016/02/20) VIDEO

21:15 - Drugi put u manje od godinu dana večeras će Adnan Ćatić, alijas Felix Sturm, ukrstiti rukavice sa Rusom Fedorom Čudinovom, prvakom u supersrednjoj kategoriji po Svjetskoj bokserskoj asocijaciji (WBA). Čudinov je u maju prošle godine pobjedom na poene ovu titulu oduzeo njemačkom bokseru bh. korijena, da bi je u septembru uspješno odbranio pobjedom nad Britancom Frankom Buglionijem. O Ćatiću i njegovom stilu borbe nam je, manje više, sve poznato. Zasigurno, ukoliko se pravilno spremio, te ako ima motiva i koncentracije kao na vrhuncu karijere, može pobijediti Čudinova Superiorni Čudinov Na drugoj strani, devet godina mlađi Čudinov sada je na vrhuncu karijere, a u 14 prethodnih borbi čak deset riješio je nokautom, bez ijednog poraza. O superiornosti Rusa govori i podatak da od četiri pobjede koje nije ostvario nokautom, samo jedna, i to ona protiv Sturma, riješena je sudijskim preglasavanjem, dok su u dva navrata iz protivničkog ugla predali meč, a jedanput je pobijedio jednoglasnom sudijskom odlukom. Oba borca zauzimaju klasični stav (lijeva strana okrenuta prema protivniku), a blagu fizičku prednost imat će Sturm koji je visok 181 centimetar dosega ruku od 185 centimetara, dok je Rus visok 176, uz doseg ruku od 183 centimetra. 


Iako je Čudinov većinu borbi okončao nokautom, za očekivati je da će i ovaj put oba borca pružiti 12 rundi. Obzirom da je Sturm izazivač, trebao bi u samo nekoliko rundi forsirati svoj "dosadni" boks. Ostatak meča, najvjerovatnije, provest će u agresivnijem boksu, uz uslov da mu Čudinov to dopusti. 
Ovo predviđanje dodatno osnažuje činjenica da je, u slučaju poraza, ovo vjerovatno i posljednja borba za Sturma. Ranije je kazao da će nakon meča saopćiti da li će okačiti rukavice o klin, što je moguće i u slučaju pobjede, pošto bi na taj način otišao kao prvak. 
Bokserska legenda
Inače, Sturm važi za jednog od najboljih i najdugotrajnijih boksera u svojoj kategoriji ikada, a ukoliko bi pobijedio, definitivno bi zacementirao svoje mjesto kao jedna od legendi ovog sporta. 
Također, pobjedom će oboriti i sopstveni rekord, te po peti put postati prvak svijeta po WBA kategoriji. Na drugoj strani, ukoliko bi Čudinov pobijedio, to bi mu omogućilo da krene u borbu i za pojaseve po ostalim verzijama (WBO, WBC i IBF). 
U dosadašnjoj karijeri Sturm je boksovao u 48 borbi, od čega je slavio 39 puta (18 nokautom), pet puta je poražen, a tri borbe bile su neodlučene. Jedna borba, ona protiv Sama Solimana, proglašena nevažećom jer je Australac bio pod uticajem dopinga.  
Meč između Ćatića i Čudinova na programu je u 22:40, uz direktan prenos na FACE TV.


Autor: A. UZUNOVIĆ

Nema komentara:

Objavi komentar