expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 11. veljače 2016.

HAOS U BiH: Dodik doživo poraz kakav ni u snu nije očekivao… Pogledajte šta će dešava… (VIDEO)

Saveza za promjene pozvao je Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju novog Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Tvrde da bi usvajanjem amandmana Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda većina srpskih službenika u MUP-u postala manjina. To predstavlja kako kažu-nacionalnu veleizdaju. 


U međuvremenu, Dodik je zakon vratio Narodnoj skupštini na ponovno razmatranje. Varnice između vlasti i opozicije i po pitanju referenduma.
Prvi od pet usvojenih amandmana Koalicije Domovina upravo je i najsporniji i to zbog stava da “Struktura policijskih službenika u MUP-u treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz ‘91. godine u BiH.



Dragan Čavić, predsjednik NDP: „ Direktna i čista izdaja srpskih nacionalnih interesa od strane Dodika i njegovih sljedbenika. „ Po tim odredbama Zakona u Prijedoru svega 42% Srba bi bili policijski službenici, u Banjaluci 54%, Doboju 38%, Zvorniku 37%, Vlasenici 42%, Bratuncu 34%, Srebrenici 22%, Višegradu 31%, Brodu 33%, Modriči 35% itd.“
Branislav Borenović, predsjednik PDP: „ Ovo što se radi oko Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i referenduma je politička kapitulacija predsjednika RS Milorada Dodika.“
Odmah nakon konferencije Saveza za promjene, Dodik je sazvao vanrednu konferenciju.
Milorad Dodik, predsjednik RS: „ Da je veoma važno da RS isčisti svoje zakonodavstvo radi političkih ultimatuma koji su došli sa strane bošnjačkog političkog bloka. Iz tog razloga, dakle isključivo iz tog razloga, ja nisam potpisao Zakon i vratio sam ga Narodnoj skupštini.“
Ukoliko Skupština ne usvoji Zakon u istom tekstu u kojem ga je vratio Dodik, Zakon će se obustaviti i radit će se na novom Prijedlogu. Također, iz SDS-a su danas opet pozvali Dodika da ne bude kočničar objavljivanja odluke o raspisivanju Referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.
Vukota Govedarica, potpredsjednik SDS: „ Dodik pokušava da trguje sa odlukom o referendumu, kao sto je to uradio svojevremeno 2011.godine, a ta trgovina mu očigledno ne ide dobro kao što je to bilo u nekom proteklom periodu.“
Dodik odgovora-nema referenduma dok se ne postigne nacionalni konsenzus.
Milorad Dodik, predsjednik RS: „ I on ne smije nikad biti skinut sa dnevnog reda RS i ako nema konsenzusa, čekat će vrijeme konsenzusa.”
Savez za promjene donio je odluku da bilo koji drugi referendum neće podržati, dok se ne sprovede referendum o radu suda i tužilaštva.
(TV1)

Nema komentara:

Objavi komentar