expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 10. veljače 2016.

Fadil Novalić napustio konferenciju kada su ga pitali o povećanju naknada


Građane Bosne i Hercegovine uznemirila je vijest da je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donijela Uredbu kojom je ministrima i savjetnicima u Vladi FBiH ponovo uvedena naknada za takozvani odvojeni život u visini od 300 KM.


Potez je ovo koji je naišao na oštre kritike javnosti, pogotovo imajući u vidu u kakvoj se situaciji nalazi federalna vlast, a podsjećamo vas i na izjavu federalnog premijera Fadila Novalića koji je nedavno kazao:
„Svako povećanje minimalca veće od tri posto je društveno opasno.“ Premijer je ovo komentirao u kontekstu prijedloga da se minimalna plaća u FBiH poveća sa 380 na 420 KM.
Iz ureda Fadila Novalića, zvanično, nisu željeli komentirati Uredbu, upućujući novinare portala Radiosarajevo.ba na ministra za pravduMatu Jozića "jer je on predlagač izmjene Uredbe“. 
„Vratili smo na iznos koji je bio prije vlade premijera Nermina Nikšića koja je taj iznos spustila na jednu KM. Izmjenu smo uputili prema Vladi koja je imala mogućnost da odluči o iznosu, no odobrili su da to bude 300 KM“, poručuju iz Ministarstva za pravdu FBiH.
Na današnjoj konferenciji za novinare povodom potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora za F BIH, Fadil Novalić nije želio odgovoriti na pitanje o spornoj Uredbi, rekavši kako to nije tema konferencije, te da ne želi 'pokvariti svečani dan'.

Radiosarajevo

Nema komentara:

Objavi komentar