expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 21. lipnja 2019.

Miroslav Škoro prelomio: Ide u utrku za predsjednika


Škoro na izbore ide kao nezavisni kandidat, ne odbacuje mogućnost podrške pojedinih političkih stanaka, a mogućnost suradnje odbija jedino ekstremnim političkim opcijama, i lijevima i desnima


Miroslav Škoro, popularni glazbenik, pjesnik, poduzetnik, doktor ekonomskih znanosti i odnedavno predavač na Sveučilištu Sjever, definitivno je prelomio - ide u utrku za predsjednika Republike. Svoju kandidaturu, doznajemo iz najbližeg Škorina kruga, objaviti će potkraj ove tjedne. Njegov kandidat, koji dolazi nakon nekoliko dana nakon službene kandidature, Zorana Milanovića, jakoga kandidata ljevice, učinit će sljedeće predsjedničke izbore najzanimljivijima i najneizvjesnijima dosad. Jedan od razloga neizvjesnosti je i to što, prema mišljenju nekih relevantnih političkih analitičara, Škoro može ugroziti ne samo izglede predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović, iza kojih će stajati vladajući HDZ sa svojim svojom stranačkom infrastrukturom, nego i ući u drugi izborni krug.



Sam će financirati kampanju Prema onome što smo zasad doznali, Škoro na predsjedničke izbore ide kao nezavisni kandidat, a ne odbacuje mogućnost podrške pojedinim političkim strankama ili koaliciji. Razgovarat će se sa svima koji prihvaćaju njegove stavove, bez obzira na pripadnost li prema političkoj orijentaciji, ali ne u središtu ili centru. Mogućnost suradnje odbija jedino s ekstremnim političkim opcijama, dakako i lijevima i desnima. Takvo opredjeljenje može ponajbolje govoriti o ocjeni dosadašnjih brojnih napisa i nagađanja da je Škoro “projekt desnice” ili pak bivšega savjetnika predsjednika Republike Mate Radeljića i novinara Velimira Bujanca. Rano je još govorio o ideološkom i svjetonazorskom temeljima Škorine kampanje, ne doznajemo da se političkim ratom “partizana” i “ustaša”, koji je duboko podijelio hrvatsko društvo, neće baviti. Štoviše, će se pojavljivati ​​da će Drugi svjetski rat završiti 9. svibnja 1945. godine. Za njega je kudikamo važnija budućnost moderne hrvatske države, koja je nastala u Domovinskom ratu, a budućnost njezinih građana, koji očituju promjene u društvu. Skoju kampanju Škoro će financirati uglavnom vlastitim novcem, koji je, kao uspješan glazbenik i poduzetnik, može priuštiti bez većih problema. Prva suradnica u izbornom timu bit će sestra Vesna Vučemilović, inače doktorica ekonomskih znanosti. S drugim potencijalnim članovima svoje ekipe tek razgovora. Supruga Kim i djeca Ivana i Matija nastavit će se baviti obiteljskim poduzećem i neće sudjelovati u izbornoj kampanji.

O Škori kao predsjednik kandidata piše se i govori već tjednima iako na cijelo vrijeme nije nedvosmisleno potvrdio da će se kandidirati. Doduše, nikad nije izričito rekao da se neće kandidirati. Tako je potkraj svibnja, nakon HRT-ove ankete u kojoj je tada tada dobio iznenađujuće 9,4 posto potpore, izjavljujući: “Ako je hollywoodski glumac mogao imati dva mandata za vodenu svjetsku velezilu, ako je u Ukrajini prekjučer za predsjednika mogao bi se natjecati za bivšeg predsjednika, zašto bi mogao biti zatvoren za predsjednika. čelu Hrvatske, u kojoj se političari dosad nisu baš dokazali i iskazali, ne bi bio pjevač !? Narod nešto traži, traži neku alternativu, traži neku opciju, s obzirom na to da je na samom sebi i čitav život pisao pjesme koje su vrlo povezane s tim narodom. “A za Večernji list spomenutu je anketu ovako komentirao:“ To je dosta ozbiljna stvar. Nisam istaknuo kandidaturu. Nemam nikakav program. Moj život i pjesme moj su program. Ne da je jedan od najvećih komplimenata koji su dobili, da iz čista mira ljudi navode i mene kao kandidata za tu časnu i važnu funkciju koja je, na žalost, podcijenjena. Podosta godina ne obnaša se na onoj razini na koju smo navikli u vrijeme kada se stvarala ova država. ”

U sraz i s predsjednicom Stručnjaci za hrvatsku političku scenu razmatra se da će sraz između predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore biti jednako zanimljiv i predsjednički sučeljavanje s Milanovićem, koji se nazvao “predsjednikom s karakterom”. Politolog Ivan Rimac kaže kako su predsjednici i Škoro imali “izuzetnu popularnost u populističkom smislu”, ali da “Škoro tu ima izvjesnu prednost zbog dugotrajnosti svoje prisutnosti u javnom prostoru i zbog jakih emocija vezanih uz njegove pjesme tijekom Domovinskog rata”. Rimac smatra kako je Škoro nešto kompetentniji u ekonomskom dijelu, a Kolinda ima više iskustva u međunarodnim odnosima. Ankica Mamić, stručnjakinja za odnose s javnošću, izjavila je za Večernji list kako “opet imamo dvoje kandidata koji se bore za naklonost HDZ-ovih birača. Škoro ima veliku priliku. Bio je saborski zastupnik, ali je iz Sabore izašao jer nije slagao s načinom na koji je Sanader vodio stranku. Tada je pokazao karakter i stav. On je i doktor znanosti i uspješnog poduzetnika. U politiku ne ide da bi povećao osobno bogatstvo, što će činiti simpatičnim biračima koji preziru političare. Za njega je jedina opasnost da ode previše udesno.


/cwbih/vecernji.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar