expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorak, 11. lipnja 2019.

Mi smo vlast, Zekat je naš! - Rijaset opet nije htio objaviti koliko kome je podijelio “ubranog zekata”!



Rijaset opet nije htio objaviti koliko kome je podijelio “ubranog zekata”! Tražili smo SAMO transparentnost. Poziv Reisu Kavazoviću za intervju na Face, otvoren.


Tri dana je trebalo Rijasetu IZBiH da sroči amatersko saopštenje i smisli način kako da ne objavi koliko je ove i prošlih godina “ubrao” zekata.
Ured za zekat, umjesto cifara, miliona, tabela, transparentnosti, saopštava da: “Rade transparentno i odgovaraju muslimanima u predstavničkim tijelima. Ti izvještaji nisu tajna i dostupni su preko sabornika svim članovima zajednice”.
Kako? Usmeno saopštavaju? Došaptavaju? Imena? Cifre? Koliko kome tačno? Tabela? Koliko tačno siromašnim, ugroženim, starijim, djeci? Objavite izvještaje svih prethodnih godina!
Laž je da je FACE objavio da se “preko nas” može uplaćivati zekat, licemjeri! S kojom televizijom ste nas zamijenili ?!
Transparentnost!
Da li ste i ove godine podijelili kao i 2012.?



 - Mi smo vlast,Zekat je naš!

aspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini vrši se na osnovu prikupljenih 6.650.000,00 KM, od čega 5.800.000,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 850.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a raspodjela je izvršena prema navedenom prikazu.
Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 47,1%
Mediji IZ-e u BiH 12%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,4%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, fond fir-rikab i pomoć za povratak 3,6%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,7%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, Vijeća za fetve i Sabora IZ-e 15,6%
Vjerskoprosvjetne aktivnosti Rijaseta IZ-e 5,3%
Stipendije, studentski dom FIN-a i drugi vidovi pomoći 4,3%
Saopštenje Rijaseta (Ureda za zekat) vam prenosimo u cjelini… ako vam se da čitati…
U vezi kampanje koja se u nekim medijima ovih dana vodila protiv institucionalnog prikupljanja zekata u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i pokušaja da se među članove i pripadnike zajednice unese sumnja u transparentnost procesa prikupljanja i distribucije zekata, saopćenje za javnost oglasio se Ured za zekat IZ u BiH- U ovom saopćenju se kaže: - Ured za zekat želi obavijestiti pripadnike Islamske zajednice i javnost da je Ured blagovremeno upozorio na djelovanje nekih medija i organizacija koji su krivim navodima i prilozima dezinformisali javnost kako se obaveza zekata osim preko Islamske zajednice, može obaviti i preko njih. To je nekompetentno i netačno tumačenje koje nikako ne može obavezivati pripadnike Islamske zajednice. Ured za zekat, ali i svi organi Islamske zajednice kao i svi njeni odgovorni članovi će istrajati na putu očuvanja institucije Bejtu-l-mala kao temelja opstanka i razvoja Islamske zajednice.
To je obaveza i dužnost i od toga se bez obzira na pritiske ne može odustati. Ured za zekat još jednom podsjeća javnost da su vjerski organi i nosioci vjerskog autoriteta Islamske zajednice u BiH na ovim prostorima jedini mjerodavni tumačiti propise o namazu, postu, zekatu, hadžu, braku, poslovnoj etici i drugim pitanjima koja su značajna za život, kako vjernika na ličnom planu, tako i za njihovu zajednicu, i da su ti stavovi jedini obavezujući za pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Pitanje zekata i sadekatu-l-fitra spada u domen vjerskog naučavanja, tumačenja i praktične primjene islamskih propisa i normu u zajednici muslimana. Zekat je jedan od pet stubova vjere.
On je od vremena Poslanika, a.s. preko hazreti Ebu Bekra pa do osmanskih halifa bio suvereno pravo ulu-l-emra muslimana koji je odlučivao o različitim modelima njegovog prikupljanja i distribucije. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može odustati od ovoga prava koje je od šejhu-l-islama i halifa preneseno na instituciju reisu-l-uleme, jer bi to značilo odustajanje od legitimiteta Islamske zajednice. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ne može ovog prava odreći jer bi se time odrekla svog izvornog vjerskog karaktera i temeljnog ustavnog određenja. Zato to nije samo pitanje finansijske održivosti Islamske zajednice, nego njenog legitimiteta i autoriteta. Organi Islamske zajednice imaju obavezu ove propise pojasniti muslimanima, ali i podsjetiti da je to propis koji omogućava da njihova zajednica funkcionira u mnogim segmentima svog društvenog života. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prikuplja zekat i sadekatu-l-fitr godinama i decenijama i nastavit će to i dalje raditi. Radimo to savjesno i odgovorno, od mutevelija u džematima, preko imama, glavnih imama, muftija i reisu-l-uleme.
To su sredstva iz kojih se pomažu socijalno ugroženi, prezaduženi i drugi u socijalnoj potrebi. Ali od tih sredstava se izdvajaju i sredstva fi sebilillah odnosno od njih se školuju naša djeca u našim obrazovnim ustanovama i mektebima, štampaju knjige i udžbenici, popravljaju i održavaju objekti, stipendiraju učenici i studenti, podižu djeca u obdaništima, finansiraju biblioteke, održavaju povratnički džemati, pomažu povratnici, muhadžiri i migranti, humanitarne organizacije i udruženja osoba s posebnim potrebama i još mnogo toga. Raspodjelu tih sredstava, a prema jasno utvrđenim propisima, vrši Vijeće muftija, kao najviši vjerski organ, a odobrava i kontrolira Sabor kao najviši predstavnički organ Zajednice. Oni to rade transparentno i za svoj rad odgovaraju izabranim predstavnicima muslimana u predstavničkim tijelima, skupštinama medžlisa i Saboru.
Ti izvještaji nisu tajna i dostupni su preko sabornika svim članovima zajednice. Ovim putem, Ured za zekat još jednom podsjeća pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da će i ove godine kao i svake organi zajednice podnijeti detaljan izvještaj o svome radu, pa tako i rezultatima prikupljanja i distribucije zekata Saboru IZ u BiH i drugim nadležnim tijelima.
Na kraju, Islamska zajednica je otvorena za dobronamjernu kritiku i sugestije svojih članova ali i šire javnosti, ali neće podleći uvredama, ucjenama i pritiscima a naročito ne otvorenim napadima na vrhovne autoritete, odnosno instituciju reisu-l-uleme, stoji u saopćenju Ureda za zekat.

/cwbih/ izvor :Face .ba /

Nema komentara:

Objavi komentar