expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 9. lipnja 2018.

Protest ljekara u Tuzli: Rješenje problema ili 1.000 otkaza


Nekoliko stotina doktora članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije okupilo se u Tuzli nezadovoljni zbog nepotpisivanja kolekitvnog ugovora sa Vladom Tuzlanskog kantona.
Od 4. juna doktori su u štrajku, osim u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i opštoj bolnici Gračanica kojima je štrajk zabranjen sudski poslije tužbe menadžementa. Isto čeka i Dom zdravlja u Banovićima.
Doktori prijete kolektivnim otkazom, a danas su im podršku pružili ljekari iz drugih kantona u Federaciji BiH.
Priznavanje reprezentativnosti, potpisivanje kolektivnog ugovora o čijem sadržaju će raspravljati vlada i isključivo doktori, zahtjevi su sindikata Tuzlanskog kantona. Inače, slijede kolektivne ostavke.
"U jednoj sedmici da 1.020 doktora prestaje sa radom, to je urušavanje zdravstvenog sistema TK. Ako oni imaju odogvornost prema doktorima i prema stanovništvu, ja mislim da nas neće dovesti u tu situaciju da napravimo taj očajnički čin jer to nije naša želja. Mi smo natjerani i primorani na ovo", kazao je Admir Suljić, član Štrajkačkog odbora.
"Mi se borimo za to da imamo svoju reprezentativnost, da nas 1000 , negdje oko 90 posto ukupnog broja doktora u javnom zdravstvu, reprezentativno da trebamo predstavljati sebe u pregovorima sa vladajućim strukturama", kaže Nermina Kravić, strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK.
Generalni štrajkovi, protesti, davanje otkaza slika su zdravstvenog sistema i u drugim kantonima. Na taj način doktori su se u pojedinim dijelovima zemlje uspjeli izboriti za svoj status.
"To je zanimanje gdje se vi školujete preko 20 godina, uložite život u to. To su velika odricanja. Onda radite za neku platu koja ne može pokriti ni potrošačku košaricu. Međutim, prije pola godine mi smo kroz Sindikat doktora medicine i sotmatologije pokrenuli pormjene, da doktori ostaju na ovim prostorima i da dobiju ono za šta rade i šta zaslužuju", ističe Marina Berberović, sindikat HNK.
"U zdravstvenom sektoru, doktori su ti koji su nosioci posla. Bez nas ne može to funkcionisati. Međutim, nas ima malo i mnogo radimo. Do sada nismo imali vremena da se organizujemo i prije pola godine smo se organizovali, kazao je Fahrudin Balijagić, sindikat BPK.


Autor teksta Nataša Tadić

/cwbih/N1/

Nema komentara:

Objavi komentar