expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 7. lipnja 2018.

AKCIJA ŠIROM REGIJE Zbog drastičnog skoka cijene goriva - AUTOMOBILI ĆE STATI U CIJELOM REGIONU!


Zbog drastičnog povećanja cijene goriva u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, građani su odlučili da poduzmu konkretne korake. Zaustaviće svoje svoje automobile, gdje god se tada zatekli, u znak protesta i tako blokirati ulice širom regiona.

Akcija je prvo krenula na društvenim mrežama u BiH i Srbiji, kako bi se ukazalo na problem skupog goriva, a ubrzo je zhvatila i Hrvatsku, a juče i Crnu Goru gdje je grupa nezadovoljnih građana pozvala vozače da u nedelju u 17 časova na pola sata zaustave svoje automobile na glavnim raskrsnicama u svim gradovima Crne Gore.
Pokretač ove akcije u BiH je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske kaže da se na ovaj korak odlučio zbog nerazumijevanja nadležnih institucija BiH i RS po pitanju cijena goriva i teške ekonomske situacije u kojoj se građani nalaze.
„Živimo i poslujemo u jako teškim uslovima i nadležnima moramo skrenuti pažnju na to. Stoga pozivamo građane da zaustave svoje automobile 10. 6. u 17 časova na sat vremena, gde god da se nalaze u tom trenutku“, poručio je Grbić čija grupa STOP POSKUPLJENJU GORIVA!!! u ovom trenutku broji nešto manje od 10.000 članova


Podsjetimo da je gorivo u BiH poskupilo već tri puta, jednom zbog usvojenog Zakona o akcizama, a dvaput zbog rasta svjetske cijene nafte. 1.2.2018. godine stupio je na snagu set zakona o akcizama a koji je predvidio povećanje cijena goriva i plina na benzinskim stanicama u BiH.
Drugo povećanje desilo se sredinom aprila, a treće krajem maja.
Iz sata u sat FB grupe broje na stotine članova više, a tome su zasigurno doprinjele i izjave političara koji su i ovaj put pokazali koliko ne razumiju građane koje predstavljaju, a koji iz godine u godinu žive u sve težim uslovima.
Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čuvši da će građani održati protest izjavio da su isti predložili "politički ludaci", a predjednik RS, Milorad Dodik je rekao da protesti nemaju osnova, i da je gorivo u u RS  NAJJEFTINIJE.

/cwbih/6yka/

Nema komentara:

Objavi komentar