expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 24. svibnja 2017.

Učenik šestog razreda isjekao ruku igrajući igricu “Plavi kit”, policija obavila uviđaj



Do javnosti na ovim prostorima proteklih dana došla je informacija o pojavi takozvane igre “Plavi kit”, navodno povezane s nizom samoubistava mladih u nekoliko zemalja što je ponovo pokrenulo pitanje sigurnosti djece na internetu, ali i uloge medija i društva u informisanju, odnosno zaštiti djece koja, iako nepripremljena, radoznalo koračaju prostranstvima interneta. O “Plavom kitu” na internetu se može doći do dosta oprečnih informacija, od kojih neke govore da se radi o stvarnoj pojavi, a druge da je riječ o neprovjerenoj priči. Igra se prvo pojavila u Rusiji, a nagađa se da je do danas odnijela više od 130 mladih života u toj zemlji. Igra se preko društvenih mreža, u zatvorenim grupama, a žrtve su uglavnom tinejdžeri u dobi od 10 do 16 godina, oni najranjiviji i najpodloženiji psihološkoj manipulaciji, koji u periodu od 50 dana dobiju razne zadatke. U početku su ti zadaci manje opasni, poput gledanja horor filmova, buđenja u sitne sate, zatim dolazi do navodnog samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se navodno završava pozivom na izvršenje samoubistva.



Zbog medijskih navoda o pojavi tog online izazova u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje izdalo je upozorenje roditeljima i nastavnicima da razgovaraju sa djecom i prate njihove aktivnosti na internetu kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti. Istovremeno je MUP Hrvatske za tamošnje medije sapštio da hrvatska policija raspolaže saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja ove igre o kojoj se odnedavno počelo pričati i u BiH. – U BiH zabilježene dvije prijave o “Plavom kitu” – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je od Generalnog sekretarijata Interpola zaprimila dokument “Ad hoc obavještajna notifikacija IZAZOV PLAVOG KITA” koji sadrži određene podatke o ovoj igri (sažetak, pozadinu, preporuke), potvrđeno je za AA iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Navode da je policijskim agencijama u BiH, nadležnim za krivična djela protiv djece, dokument dostavljen radi informisanja i nadležnog postupanja. Prvi slučaj “Plavog kita” zabilježen je u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi kada je krajem prošle sedmice otkriveno da jedan učenik igra igricu poznatu kao „Plavi kit“, potvrdio je to i direktor ove škole za agenciju Patria. Zbog zaštite djeteta i škole govorio je pod uslovom anonimnosti. Cijeli slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja KS. Rukovodstvo te škole je kao mjeru predostrožnosti nekoliko dana prije otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na djecu. “Učiteljica je na ramenu kod jednog učenika nižeg razreda primjetila iscrtanu ribu te cijeli slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni i roditelji. Dijete je priznalo da je igralo opasnu igricu. Sada je pod nadzorom roditelja” – kazao je direktor ove škole. Učenik je, kako je potvrđeno za Patriju, sebi nanio lakše povrede. Srećom, slučaj je otkriven prije ozbiljnijeg incidenta. Još uvijek nema reakcije ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića koji je obaviješten o ovom incidentu. Zatraženo je da Ministarstvo izda upozorenje školama u vezi ove opasne pojave. Drugi slučaj zabilježen je jutros u Tuzlanskom kantonu kada je MUP TK oko 10:50 zaprimio prijavu da je učenik Osnovne škole “Podrinje” u Mihatovićima kod Tuzle,  isjekao je ruku igrajući opasnu internet igricu “Plavi kit”. “Đak šestog razreda imao je na ruci nešto urezanonešto što liči ribu. Nakon ispitivanja dječak je priznao da je 19. maja počeo da igra ovu opasnu igricu na internetu” – kazao je za medije Izudin Šarić, portparol MUP-a TK. 

U Republici Srpskoj nema prijavljenih slučajeva ili saznanja da su djeca igrala igricu “plavi kit”, rečeno je danas Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Saša Mrdović, profesor sigurnosti računarskih sistema na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ranije je za Anadoliju izjavio kako je utvrđeno da na mrežama postoje zatvorene grupe u kojima tinejdžeri dobijaju određene zadatke te bivaju pod pritiskom onih koji tim grupama upravljaju, ali tvrdi da ne postoje dokazi koji slučajeve samoubistva u Rusiji povezuju konkretno sa tom igrom. “Nema dokaza da je ona to izazvala. Ona je vjerovatna opasna u smislu što pokazuje da su djeca usamljena, traže nekoga s kim će provesti vrijeme i da takav neko može da ih navrati na bilo šta. Mislim da je to više socijalni nego tehnički problem”, smatra Mrdović. Kako je kazao, važno je da roditelji znaju da se mogu služiti softverima koji im omogućuju nadzor djece te mogućnost zabrane pristupa određenim stranicama. “To nije neophodno provesti, ali sama činjenica da su djeca svjesna da je ono što rade na internetu dostupno kako roditeljima tako i policiji će na neki način uticati na njihovu opreznost. Treba djeci i roditeljima objasniti da nisu apsolutno anonimni na internetu”, kazao je Mrdović. – Djeca 80 posto vremena provode u digitalnom komuniciranju – Da je ulazak “Plavog k

Nema komentara:

Objavi komentar