expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 19. svibnja 2016.

OVO SU ZVANIČNI PODACI O JAVNOM DUGU: BiH najmanje zadužena u regiji, RS Više Nego dvostruko zaduženija OD Federacije BiH!


Javni Vanjski ukopana u BiH trenutno iznosi 4,2 milijarde eura, odnosno 8,4 milijarde KM, ia da Cini Tek 33 Posto bruto domaćeg Proizvoda.

Ukupna javna zaduženost, računajući Vanjski i unutrašnji ukopana, trenutno iznosi 11,9 milijardi KM, pri čemu na Vanjski ukopana otpada 8,4 milijarde KM.

Preme informaciji Ministarstva finansija i trezora, Vanjski javni iskopali decembra u BiH krajem 2015. GODINE iznosio Je 8,4 milijardi KM i alociran Je na Republiku Srpsku, Federaciju BiH / FBiH / i Brčko Distrikt TE institucije BiH, saopćeeno Je Iz Vijeća ministara BiH



U 2015. godini angažirano Je 400,98 miliona KM odobrenih kreditnih sredstava, OD Cega se 21 Posto ODNOSI NA kredite, čija Su prva povlačenja počela u prošloj godini i uglavnom se odnose na izgradnju autoceste.

Od ukupno povučenih kreditnih sredstava u 2015. godini 53,28 Posto se ODNOSI na infrastrukturne projekte, 33,71 Posto na projekte usmjerene na privredne DJELATNOSTI, DOK SE 13,01 Posto ODNOSI NA javni sektor. Unutrašnja zaduženost na BiH kraju 2015. GODINE iznosila JE 3,5 milijardi KM.

U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti Republike Srpske učestvuje sa 63,99 Posto, FBiH SA 35,74 Posto, A Brčko Distrikt SA 0,27 Posto, DOK BiH učiniti Kraja prošle GODINE not imala obaveza PO osnovu unutrašnjeg Duga. Za praktično znači DA JE Republiku Srpsku, u relativnom odnosu, Više vo dvostruko zaduženija d Federacije BiH.

U unutrašnji ukopana spadaju obaveze PO osnovu pogled devizne štednje, ratnih potraživanja, obaveza PO osnovu izdatih vrijednosnih cijena na svjetskom, kreditnih zaduženja u zemlji sam obaveze po osnovu refundacije poreza, Te aktiviranih garancija.

Mjereno "po glavi stanovnika" BiH Spada u grupu najmanje zaduženih Država u Jugositočnoj Evropi. Najzaduženija Je Grčka čiji javni Vanjski ukopana premašuje 175 Posto bruto domaćeg Proizvoda, DOK Vanjski iskopali iznosi svega 33 Posto bruto domaćeg Proizvoda u BiH. Po ovom kriteriju, Grčka Je Skoro and six puta zaduženija OD BiH.

Prednost BiH u odnosu na većinu Država te regije ogleda se IU povoljnijoj ročnoj strukturi duga: BiH Je uglavnom zadužena Kod MMF-a, Svjetske Banke, EBRD-a i EIB-a, ja RIJEČ Je o "meke" kreditima s dugim rokom otplate i niskom kamatom, DOK Je primjerice ukopana Grčke najvećim dijelom nastao emisijom vrijednosnih cijena na svjetskom e kratkim rokom otplate OD 5-7 GODINE ja visokom kamatnom stopom Iznad 6 Posto.

U grupi Visoko zaduženih Država, s vanjskim dugom Koji dostiže, pa CAK i premašuje bruto domaći PROIZVOD nalaze se jos i Srbija, Hrvatske, Slovenija, Rumunija i Bugarska.

Ukupan spoljni ukopana Država ex Jugoslavije iznosi OKO 145 milijardi eura.

Preme podacima Svjetske Banke, odnos spoljnog duga i BDP-a u 2014. godini iznosio Je ZA BiH 52,1 odsto, ZA Makedoniju 64,4 odsto, ZA Sloveniju 84,4 odsto, ZA Srbiju 89,4 odsto, za hrvatsku -103 , 4 odsto, A ZA Crnu Goru 104,4 odsto.

/slobodna-bosna/

Nema komentara:

Objavi komentar