expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 19. svibnja 2016.

Najčasniji Borci ARBiH iz TK Blokirali petlju Šićki Brod. Kilometarske kolone saobraćaja.


Više od 1000 boraca Armije RBiH sa područja cijelog TK nalazi se na petlji Šićki Brod kao i u drugim gradovima ovog kantona. Petlja je Blokirana a kolone vozila su i po nekoliko kilometara. Istovremeno Djeca poginulih boraca blokirali ulicu kod semafora u Gračanici.
Tuzlaci još jednom pokazuju da se ničega ne boje te da će za slobodu svoje djece učiniti sve. Ova okupljanja obezbjeđuje i veliki broj policijskih snaga spremnih da na komandu režima udare na sinove Bosne.



Eniz Paščaninović, predsjednik Udruženja zaboravljeni branitelji i borci iz Živinica, koji je ujedno i potpisnik rezolucije za TK, izjavio je za Fenu da su demobilizirani borci danas blokirali put, jer se nadležna vlast oglušila na njihove zahtjeve koje su iznijeli nedavno na protestima u Sarajevu, a odnose se na usvajanje rezolucije.
Mi zahtijevamo da se uvede borački dodatak za sve nezaposlene demobilzirane borce, da se uvede jedinstveni registar da se ne bi manipuliralo ciframa, koliko je zapravo branitelja učestvovalo u odbrani države BiH, te da se vrati čast borcima, koji su poniženi, izjavio je Paščaninović.
Dodao je da rezolucija ima sedam tačaka, ali osim spomenutih, jedan od njihovih osnovnih zahtjeva jeste da se ukine finansiranje temeljnih boračkih udruženja, jer ih, kako kaže ima oko 1.600, što predstavlja veliki finansijski trošak za državu, te da se oformi jedno boračko udruženje.
Bivši borci su se na petlji Šićki Brod podijelili u grupe, sve ceste na petlji su blokirane.
Na ovom dijelu saobraćanice već su se formirale kolone


Zbog protesta boraca od 12.15 sati blokirani su granični prijelazi Orahovlje, Bijača i Crveni Grm, kao i petlja Šićki Brod na raskrsnici magistralnih puteva M-19, M-1.8 i M-4 kod Tuzle, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.
Zbog protesta boraca otežano se saobraća na magistralnim putevima u blizini Travnika, Novog Travnika, Viteza, Bugojna, Jajca, Gornjeg Vakufa i Donjeg Vakufa.
Bhmagazin.org/ Objektivno.ba

Nema komentara:

Objavi komentar