expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 25. svibnja 2016.

“Nedopustivo je porediiti Tuzlu sa RS, očekujemo izvinjenje Tuzlacima”!


“Pozivamo Čovića da se izvini Tuzli i Tuzlacima i podsjećamo ga da su Hrvati, uostalom kao i svi drugi narodi i građani, u Tuzli ravnopravni”, navodi se pored ostalog u saopćenju SDP-a koje je uslijedilo nakon Čovićeve izjave da su Hrvati prognani iz Tuzle jednako kao i s prostora Republike Srpske.

SDP BiH pozvao je Čovića da se izvini Tuzlacima zbog iznesene neistine.




“Pozivamo Čovića da se izvini Tuzli i Tuzlacima i podsjećamo ga da su Hrvati, uostalom kao i svi drugi narodi i građani, u Tuzli ravnopravni. Da se čitava Bosna i Hercegovina nalazi u teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji, pa tako i Hrvati u njoj, to se slažemo, ali mišljenja smo da ste za to, gospodine Čoviću, pored vaših prijatelja Dodika i Izetbegovića i vi lično krivi jer ste u vlasti preko 20 godina”, navodi se u reakciji SDP-a.

Ova partija zamjera Čoviću što je staus i položaj Hrvata u Tuzli usporedio s onim u Republici Srpskoj.

“Porediti Tuzlu sa Republikom Srpskom mogu samo oni koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Tuzla je jedan od rijetkih gradova u BiH koji oslikava i živi biće Bosne i Hercegovine. Trebali biste znati da je u Tuzli predsjedavajući Gradskog vijeća i još pet vijećnika iz reda hrvatskog naroda što čini 20% od ukupnog broja vijećnika”, saopćeno je iz SDP-a.

Ističu da je prema popisu iz 1991 godine u Tuzli živjelo 15,50% stanovnika hrvatske nacionalnosti.

“Nije nam namjera prebrojavati se, ali zbog vaših uvredljivih tvrdnji moramo vas podsjetiti na faktičko stanje. Još jednom vas pozivamo da se izvinite Tuzlacima i učinite sve, sa pozicije koju trenutno obnašate, da život u BiH pa tako i Hrvatima učinite boljim”, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je, komentirajući izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice koji je uporedio Banju Luku sa Bleiburgom, da svako treba raditi svoj posao i da se ne treba vraćati u prošlost, već gledati u budućnost.

“Bojim se da smo se previše svi skupa vratili u historiju i da smo sve češće u 1941, 1990. i ja mislim da to nikome neće donijeti dobro, a pogotovo ne ljudima u nekim sredinama, bez obzira na nacionalnost. Ljudima se s tim može samo otežati život. Što prije trebamo izaći iz tog problema”, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

On je dodao da je u Republici Srpskoj napravljeno i stavljeno u funkciju više od 6.000 objekata za Hrvate, ali je problem što tamo danas niko ne živi ili žive stari ljudi.

“Postavlja se pitanje kakvu smo strategiju imali i jesmo li negdje pogriješili. Ali, kada vidimo kako danas ljudi odlaze iz drugih krajeva gdje imaju i kuće i stanove i posao, jer ne vide atmosferu za život, onda je jasno kako je to i u Republici Srpskoj”, objasnio je Čović nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.

“Mi smo uslovno zadovoljni da smo očuvali i ovo što smo očuvali. Postoje potpuno etnički očišćeni prostori nakon 1995. To je čitavo Sarajevo, čitava Tuzla, Zenica, bihaćki prostor, čitava Republika Srpska. Licitirati gdje smo manje ili više očišćeni je sramotno za nas. Mi smo tu na jedan do jedan i po posto i jasno je kakva nam je pozicija. Mi globalno trebamo gledati sliku cijele BiH i tako se odnositi i prema prošlosti”, rekao je Čović.

Nema komentara:

Objavi komentar