expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 28. ožujka 2021.

Infekcija i nakon vakcine? Moguće, ali vakcine spašavaju život!


I vakcinisani mogu da se zaraze korona-virusom. Ali onda najčešće imaju samo blaže simptome. Vakcine sprečavaju teške simptome ili smrtni ishod od posljedica Kovida-19.

Uvijek iznova stižu vijesti o tome da su i vakcinisani oboljeli od Kovida-19. Ali to ne treba da bude razlog za čuđenje, niti argument protiv vakcinisanja. Jer čak i ako neko nakon vakcinisanja ima blage simptome ili je pozitivan na korona-virus, vakcina ostaje efikasna. Jer ona radi ono što zapravo i treba da radi: sprečava teške oblike bolesti, a time i smrtonosni ishod.

Koliko su trenutno odobrene vakcine efikasne?

Sve vakcine koje su do sada odobrile zdravstvene službe EU (EMA) i SAD (FDA) imaju veliku efikasnost.

Recimo iRNK vakcine Bajontek/Fajzer i Moderna imaju efikasnost od 95 odsto, vektorska vakcina AstraZeneka, prema najnovijim podacima, 76 odsto. To međutim znači da je moguće zaraziti se i nakon vakcinacije.

Ali ako se efikasnost ocjenjuje u odnosu na teške simptome bolesti, sve vakcine prolaze znatno bolje. Ukoliko dođe do infekcije one obično sprečavaju težak tok bolesti, zbog kojih pacijenti moraju da budu priključeni na respirator ili od čijih posledica umiru.


/cwbih/DW/

Nema komentara:

Objavi komentar