expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 27. ožujka 2021.

Dr. Kušljugić: Slijedi nam oluja, crni scenario, katastrofa! Evropa ukida ugalj, a mi pravimo Blok 7 (VIDEO)

 


BiH je preuzela međunarodnu obavezu da ukine Termoelektrane, a Vijeće ministara planira nove!

Čitav svijet zatvara Termoelektrane, a mi planiramo nove! Propast će i rudnici i termoelektrane, a mi nemamo plan za nove izvore energije! U ovoj zemlji će ostati da živi million i po stanovnika! Senad: I to u mraku!

Kod Bogića se iskazala hrabrost, želja da pomogne simboliziranju jednog koncepta koji se mijenja, to je bila nada! Trebat će puno vremena da Sarajevo bude ono što je nekad bilo! Znao sam čim je rekao da se neopozivo povlači da je to zvanično, kod njega je neopozivo, neopozivo! Poznavajući Bogića, male su šanse da promijeni mišljenje!

Vrijeme ističe, potpuno smo nespremni za izazove koji su opasniji od Korone! Moramo krenuti ka energetskoj tranziciji! Energetska tranzicija je termin koji se koristi za derkabonizaciju energetskog sektora, nije naređenje, to je globalni proces da se spriječe klimatske promjene! To je najveći izazov s kojim se čovječanstvo susrelo! Gore je od Korone! Svijet ima još deset godina da radikalno nešto promijeni, prijeti nam propast! Energetska tranzicija je spas čitave planete, na ovom projektu svi sarađuju! Moguće je da njemački budući kancelar bude iz stranki zelenih! Ovo je tranzicija kroz koju prolazi čitavo čovječanstvo!

2018. godine su naučnici pokazali kakva apokalipsa čeka čovječanstvo! Kinezi ukidaju ugalj, a nama ga nameću! Blok 7 se finansira iz jedinog izvora, a to su kineski krediti, jer su Federalni parlament i Vijeće ministara tako tražili! Šta će se raditi s Blokom 7 je važno, a šta će biti sa energetskom tranzicijom je još važnije! Prije sedam dana je usvojena strategija u kojoj piše da će BiH graditi još dvije hidroelektrane!

Štrajk rudara u Tuzli nije slučajan, on je posljedica ignorisanja te tematike posljednjih 20 godina! Prije deset godina rudnici su imali gubitak 300 miliona, sada je taj gubitak povećan na milijardu! Pariškim sporazum je dogovoreno da će se zajedno boriti protiv klimatskih promjena! Naše termoelektrane će se zatvoriti zbog starosti 2022. ili 2023. godine, a neke jer neće izdržati ekonomsku bitku! Tranzicija je mnogo više od proizvodnje električne energije! Svi drumom, a mi lutamo šumom! Energetska tranzicija je zadnji trenutak da izbjegnemo scenarij perfektne oluje!

BiH je jedina u regionu koja ima dovoljne potencijale da napravi termoelektrane! Ako ne krenemo u organizovane promjene, izaći ćemo najsiromašniji! Elektroprivreda BiH ne može biti učesnik tranzicije!  Građanima treba zakonski omogućiti da ulažu pare u proizvodnju solarne električne energije! Planiranje moramo završiti do kraja godine, u novembru moramo poslati posljednje planove! Jedine pare koje možemo imati su naše lokalne pare, da svojim snagama krenemo u ovaj proces! Energetska tranzicija ne smije biti projekat niti jedne političke stranke, a partije se bore za to!

Crni scenarij za BiH je da bi za 50 godina mogla izgubiti više od polovice populacije! Imaju dva dokumenta koja idu na Vijeće ministara i Federalni parlament, a oni su „Okvir za ciljeve UN-a“ i „Strategija razvoja 2021-2027. i u jednom i drugom se upozorava da se mora krenuti sa energetskom tranzicijom!




/cwbih/FaceTV/

Nema komentara:

Objavi komentar