expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 23. prosinca 2016.

Jedite kiseli kupus i ne bojte se za zdravlje: Ovo su njegove blagodati

Kiseli kupus oduvijek je bio cijenjen, naročito kao lijek. Način njegove pripreme potječe od Slavena, a koristi se i dan danas.
Poznato je da je moreplovac James Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasnog skorbuta.
Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi ljekovitost mnogih poznatih biljaka. 100 g sirovog kiselog kupusa sadrži čak20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, gvožđe, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne materije i bjelančevine.
Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.


Lijek za probavni trakt
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi.
Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih materija iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.
Zacjeljuje rane i opekotine
Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom.
Za podizanje raspoloženja te opšte dobro zdravlje, svaki dan pojedite dvije do tri kašike narendanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju mnogo kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.
Blagodati soka kiselog kupusa
Rasol – sok kiselog zelja – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom. Vrlo je popularan narodni recept za liječenje nagluhosti pomoću rasola. Uveče, prije spavanja, natopite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.
Kiseli kupus u kulinarstvu
Da biste iskoristili sve hranjive materije u kiselom kupusu, konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol. Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bundevinog ulja. Osim toga, možete ga kuhati, pržiti, peći, dinstati i kombinirati sa žitaricama, na primjer ječmom.
Priprema kiselog kupusa
15 kg kupusa, 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, kašika bibera u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, po izboru kim, komorač, vinova loza ili jabuke.
U plastično bure složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo kupus držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana.
Zatim ga premjestite na hladno mjesto, kao što je podrum i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bure nije puno do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao teg na kupus, da ga pritisne.

Nema komentara:

Objavi komentar