expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 9. travnja 2022.

Velika životna lekcija


Nije volio život u očevoj kući zbog njegovog konstantnog pridikovanja. 
- Ako ventilator ne koristi, isključi ga! 
- TV je upaljen, a nema nikog u sobi. Ugasi ga! 
- Zaključaj vrata!
- Prestani da trošiš toliko vode!
A, sin nije volio da ga otac gnjavi oko tih sitnica. Morao ih je tolerisati do dana kada je odlučio otići na razgovor za posao.
- Čim dobijem posao, odlazim iz grada. Ne želim više slušati očeve pritužbe. 


Kada je krenuo na razgovor, otac ga je savjetovao:
- Odgovaraj na pitanja bez oklijevanja. 
Sin je stigao na mjesto razgovora i shvatio da na vratima nema zaštitara. Vrata su bila otvorena prema van, to je vjerovatno smetalo prolaznicima. Zatvorio je vrata i ušao. 
Vidio je prelijepo cvijeće sa obje strane puta, a iz crijeva je tekla voda. Vjerovatno je baštovan zaboravio zatvoriti. Već se slijevala niz cestu. Uzeo je crijevo i pomjerio ga pored suhog cvijeća.
Razgovor je trebao biti na prvom spratu. Polako se penjao stepenicama. Iako je već bilo deset sati, svjetlo je još uvijek bilo upaljeno, vjerovatno od prethodne noći. Sjetio se očevog upozorenja.
- Zašto izlaziš iz sobe a da ne ugasiš svjetlo?   Činilo mu se da mu čuje glas.Iznerviran potražio je prekidač i ugasio svjetlo.
Gore, u velikoj sali, vidio je ljude kako sjede i  čekaju svoj red. Pogledao je koliko ih je i pitao se da li uopšte ima priliku da dobije posao. Nervozno je ušao u salu i stao na prostirku "Dobrodošli", postavljenu ispred vrata. Shvatio je da je okrenuta naopačke. Iznerviran, okrenuo ju je.
Navike je teško zaboraviti.
Vidio je mnogo muškaraca kako ulaze u sobu za intervjue i odmah izlaze na druga vrata. Tako da nije mogao provjeriti šta pitaju u intervjuu.
Kada je došao na red, zabrinuto se zaustavio ispred svog poslodavca. Upravnik mu je uzeo dokumenta i ne pogledavši ih upitao:
- Kada možete početi sa radom?
Mislio je: „Da li je to škakljivo pitanje koje se postavlja na intervjuu ili je teško dobiti posao? ”
- O čemu razmišljate? - upitao je poslodavac - Mi ovdje nikome ne postavljamo pitanja, jer smatramo da kroz njih ne možemo procijeniti vaše sposobnosti. Stoga je naš test da procijenimo stavove osobe. Radio sam neke testove na osnovu ponašanja kandidata i sve sam ih pratio preko nadzornih kamera. Niko od njih koji su danas došli ovde nije zatvorio vrata, ugasio svjetlo, pomjerio crijevo, okrenuo prostirku...Ti si jedini to uradio, pa smo odlučili da te izaberemo za ovaj posao.

Uvijek se borio sa očevom disciplinom, ali tada je shvatio da je zbog nje dobio svoj prvi posao. Nestalo je nervoze i ljutnje na oca.
Sve što nam roditelji govore je samo za naše dobro, želeći nam ljepšu budućnost. Da bismo postali vrijedno ljudsko biće, moramo prihvatiti prijekore, ispravke i smjernice koje eliminišu loše navike. Otac nam je učitelj kad imamo pet godina, "zlonamjernik" kada imamo dvadesetak godina i vodič za život.
Majke mogu ići u domove svoje djece kada ostare, ali otac ne zna kako to da uradi.
Nema smisla povrijediti roditelje dok su živi i žaliti kada ih ne bude.
Uvijek se prema njima odnosite s poštovanjem.

Nema komentara:

Objavi komentar