expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 24. kolovoza 2018.

Dodikova noćna mora: Britanski vojnici pomažu EUFOR-u u mirovnoj misiji

Oko 40 vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva stiglo je sinoć u Sarajevo gdje će učestvovati u EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor 2018.".
Cilj vježbe je povećanje sposobnosti EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.
Dolazak britanskih vojnika prvi je potvrdio britanski ministar odbrane Gavin Williamson, koji je kazao da je cilj operacije sprečavanje Rusije u miješanje u opće izbore u BiH
Upravo je ovaj kontigent britanskih snaga bio predmet medijskog spinovanja iz Banje Luke i žestokih optužbi sadašnjeg predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da “Britanci šalju vojnike kako bi njega rušili i kako oni spremaju zavjeru protiv SNSD-a, a u korist opozicije u RS-u”.
Dodik izjavio je da u BiH dolazi 40 britanskih obavještajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu, čiji će zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije.
Podsjećamo, sredinom juna ove godine, kada je objavljena vijest o dolasku 40 britanskih vojnika u BiH na vojnu vježbu, Milorad Dodik je izjavio da u BiH dolazi "40 britanskih obavještajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu, čiji će zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije“.


Odmah nakon ove izjave, reagirao je tadašnji ambasador Ujedinjenog KraljevstvaVelike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson kazavši da “svojoj djeci ne mora izmišljati priče za laku noć. Umjesto toga, samo im pročitam bajke sa RTRS-a”.
dolazak-britanskih-snaga-aerodrom-eufor3.jpg - undefined
Foto: EUFOR
Ferguson je ocijenio da su Dodikove izjave o britanskim zavjerama bajke za djecu.
U međunarodnoj vježbi "Brzi odgovor 2018." učestvuju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, koji dolazi sa Kosova da bi podržao ovu vježbu.
dolazak-britanskih-snaga-aerodrom-eufor2.jpg - undefined
Foto: EUFOR
Vježba će se održati na teritoriji Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta u jednakoj mjeri.
Vojna oprema bit će dopremljena na Međunarodni aerodrom Sarajevo ukrajinskim transportnim avionom "Antonov 124", koji je jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu.
/cwbih/radiosarajevo.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar