expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 8. srpnja 2022.

Upoznajte Sead Ahmetović, Bosanca iz Odžaka 🇧🇦 koji je na čelu WeAreDevelopers, najveće konferencije softverskih developera u Evropi.



Upoznajte Sead Ahmetović, Bosanca iz Odžaka 🇧🇦 koji je na čelu WeAreDevelopers, najveće konferencije softverskih developera u Evropi. Ove godine je okpupio preko 10.000+ programera u Berlinu. 🏢

Nedavno smo imali dobre rezultate u plivanju, karateu i košarci, ali želim da skrenem pažnju na još jednog velikog ambasadora Bosne i Hercegovine. Organizirati događaj ove veličine i okupiti neka od najvećih imena u tehnologiji je nevjerovatan izazov, a naš Sead to radi izvrsno sa svojim timom.

Rođen je u Odžaku 1988. godine i iako živi u Beču, provodi jako puno vremena u Bosni i Hercegovini. Školovanje je završio u Austriji i uvijek su ga zanimale inovativne tehnologije budućnosti, tako da  započeo karijeru kao developer u jednom austrijskoj startup firmi. U nekoliko godina prošao je kroz vodeće IT pozicije u raznim inovativnim i internacionalnim kompanijama. U 2008 upoznao je Benjamin Ruschin-a s kojim je u 2015 i osnovao WeAreDevelopers.

Sead i Benjamin su uočili da u Evropi nije postojala konferencija koja bi okupila sve IT stručnjake i developere na jednom mjestu i to u velikom stilu. Tada je postojao velik broj manjih događaja, poput specijaliziranih ili lokalnih konferencija, meetupova i slično, ali ništa u velikom internacionalnom formatu. Tada, 2015. godine, su odlučili organizovati prvo izdanje WeAreDevelopers konferencije sa nekoliko stotina učesnika u jednom srednjovjekovnom dvorcu pored Beča. 

Ove godine konferencija je konferencija privukla preko 10,000 developera i IT stručnjaka sa svih kontinenta. Zbog velikog rasta i ogromnog organizacijskog izazova osnovali su posebnu kompaniju za konferenciju sa suosnivačima Thomasom Pammingerom, koji već deset godina savjetuje svjetski brend Gucci u digitalizaciji, i Markusom Wagnerom, serijskim investitorom iz Silicon Valleya.

WeAreDevelopers World Congress partner je sa više od 100 vodećih tehnoloških kompanija, uključujući Volkswagen, Microsoft, Accenture, Tezos, Stripe, IKEA, Amazon Web Services, check24, Rapyd, Trade Republic, IBM, Dynatrace, Delivery Hero, Eurowings, ING, GoStudent, te mnoge druge.

WeAreDevelopers je takodjer postala vodeća platforma u Evropi za  za tehnološke talente (wearedevelopers.com) i pruža poslodavcima platformu za zapošljavanje i za povezivanje s vrhunskim tehnološkim talentima iz cijelog svijeta.

Sead je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svake godine nudi stotine besplatnih ulaznica mladim ljudima i prijateljima u BiH.
Znam da Sead takodjer ima velike planove da u bliskoj budućnosti dovede u Bosnu i Hercegovinu mega tehnološki događaj.

Seade, čestitam na liderstu, viziji i zalaganju. Najvažnije, hvala ti što nisi zaboravio svoje korijene! 💛💙

/cwbih/ dr. Edhem Č./

Nema komentara:

Objavi komentar