expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 15. studenoga 2021.

Najbrži način kako rezervisati termin za vizu po pravilu Zapadni Balkan (Njemačka 2022)


U ovom tekstu je objašnjen najbrži način kako rezervisati termin za vizu u njemačkoj ambasadi po pravilu za Zapadni Balkan. Objašnjeno je i kako instalirati AutoFill funkciju koja vam ubrzava unos podataka prilikom rezeracije termina.

Kako napraviti termin za vizu?

Njemačka ambasada dopušta rezervaciju termina samo početkom mjeseca. Broj termina je ograničen pa tako proces registracije liči na lutriju:

  • ne znate tačno kada će pustiti termine
  • ne znate da li ćete uopšte dobiti priliku da napravite termin
  • čak i ako uspijete upisati podatke, kada kliknete “speichern” često je pojavi greška

Ali to ne znači da ne treba pokušati. I za lutriju kažu “ko ne igra, ne može ni di dobiti”. Isto pravilo vrijedi i ovdje. Pokušajte dobiti termin, ne košta vas ništa (osim eventalno živaca).

Zapamtite: kada se prijavljujete za termin, tj kada čekate da puste termine, osigurajte dobru internet konekciju i računar (laptop). U tom periodu ne skidajte ništa sa neta i zatvorite sve nepotrebne programe na kompjuteru.

Autofill instalacija

Autofill je funkcija koja vam omogućuje da podatke, kao npr ime i prezime, adresa, broj telefona, ukucate veoma brzo.

Autofil funkciju aktivirate na sljedeći način:

Na stranici google otvorite izbornik Settings ili Postavke. To ćete učiniti tako što kliknete tri tačke u gornjem desnom uglu (slika ispod).

autofil kako da napravim

Zatim kliknete na Autofill – pa na Adresses and more, kao na slici ispod.

postupak instalacije autofill

I na kraju vam se otvori prozor u kojem ćete upisati vaše podatke kao što su: Zemlja u kojoj živite, Ime i prezime, Adresa, poštanski broj, telefon itd. Kada sve ispunite, kliknete na Save ili Spremi ako je na našem jeziku i to je to.

autofil instaliranje i upis adrese

Rezervacija termina po pravilu za Zapadni Balkan

Sada kada je AutoFill funkcija aktivirana, ostaje da sačekate početak mjeseca i da pokušate napraviti termin.

Tu čekate da se pojavi nova rubrika poda nazivom:

Termin-Warteliste Arbeitsaufnahme nach der “Westbalkanregelung” (§ 26 Abs. 2 Beschaftigungsverordnung) / Lista čekanja za termin zapošljavanje prema “Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana” (čanu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju).

Ta rubrika će se pojaviti na mjestu broj 2, ispod rubrike za spajanje porodice (strelica na slici ispod pokazuje mjesto gdje će se pojaviti).


Pošto je rubrika za Zapadni Balkan nedostupna, osim početkom mjeseca kada puštaju termine, morate svakih par sekundi osvježiti stranicu, sve dok se ne pojavi rubrika za Zapadni Balkan.

Osvježiti stranicu (ili refresh) znači ponovo učitati stranicu. To možete uraditi pritiskom na dugme F5 u gorenjem redu na vašoj tastaturi. Ili klikom na ikonu “refrefresh” u lijevom uglu, pored trake sa pretraživanje.

Kada se napokon pojavi rubrika za Zapadni Balkan – kliknite na nju,

Zatim vam se otvori stranica kao na slici ispod. Tu odmah kliknite na Neuer Termin koje se nalazi u desnom uglu stranice (plavi link, sitno napisano).

zakazivanje termina za zapadni balkan slika prva

I napokon ste na zadnjoj stranici (slika ispod). Tu dolazi do izražaja Autofill koji smo na početku aktivirali. Na ovoj stranici ispunite vaše podatke. Ukucajte samo prvo slovo, a Autofill će sam završiti tekst. Sve detalje možete vidjeti na videu na kraju ovog teksta.

kako upisati podatke za termin za vizu

Važno: Autofill neće upisati broj pasoša. Zato ga naučite napamet kako biste brže upisali sve što treba. Isto vrijedi i za rubriku vrsta posla i naziv firme.

Datum rođenja isto morate sami unijeti. Klinite na datum rodjenja – tu vam se pojavi kalendar. Klikom miša odaberite godinu pa mjesec pa dan rodjenja.

Zatim unesite ovaj teško čitljivi tekst na kraju i klinite Speichern.

Video o zakazivanju termina u njemačkoj ambasadi

Osnivač facebook grupe Gastarbajter napravio je dobar video na ovu temu. Video možete pogledati na ovom LINKU.



/cwbih/savjetide/

Nema komentara:

Objavi komentar