expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 16. rujna 2021.

Italija uvela jedne od najstrožih mjera u svijetu, građani bijesni


Unatoč velikim prosvjedima koji su se posljednjih tjedana održavali diljem Italije, talijanska vlada usvojila je danas jedne od najstrožih mjera u svijetu, obvezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije. Odluka će na snagu stupiti 15. listopada/oktobra. Odluka je već danas izazvala velike rekacije građana, a nije isključeno da će usljediti i novi veliki prosvjedi.

Talijanske vlasti su odliku donijele u nadi da će time spriječiti novo zatvaranje (lockdown) države, a ujedno se nadaju da će time motivirati ljude na cijepljenje. Pored toga, svi oni koji se ogluše na mjere mogu očekivati i žestoke kazne.

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez covid-potvrde, dobit će kaznu između 600 i 1500 eura, piše Reuters, koji je imao uvid u nacrt mjera.

Dobar dio političkih stranaka, kao i glavne udruge poslodavaca, poduprle su nove mjere u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja gospodarstva. Sindikati pak ne podržavaju nove mjere te smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao. Oko 73 posto od 60 milijuna stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 68 posto je potpuno cijepljeno.


/cwbih/GPMaljevac/

Nema komentara:

Objavi komentar