expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 26. srpnja 2019.

U gradskom parku u Gradačcu danas je otkrivena bista Josipa Broza Tita.



Povodom obilježavanja 27. jula - Dana ustanka u BiH, danas su delegacije položile cvijeće i odale počast stradalima u Drugom svjetskom ratu kao i poginulin borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. Ovom prilikom upriličeno je i otkrivanje spomen biste Josipu Brozu Titu u gradskom parku u Gradačcu!


Bistu su otkrila dvojica od pet živih partizana učesnika NOB-a sa područja Gradačca Jovan Stefanović, sekretar Udruženja i Samid Džidić, član Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac.


Projekat je realizovan od strane Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) 1941.-`45. Gradačac, a finansira se iz budžetskih sredstava Grada Gradačca.



Događaj je privukao veliki broj poklonika Titovog lika i djela, koji su istakli da su jako sretni i zadovoljni što će bista ove historijske ličnosti krasiti park u Gradačcu.



"Ideja datira još od 1989. godine. Bista je djelo diplomiranog akademskog vajara Ivana Markovića iz Kraljeva", istakao je Husein Mejremić, predsjednik UABNOR-a Gradačac.



/cwbih/gradacac/




Nema komentara:

Objavi komentar