expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 10. ožujka 2017.

Bakir Izetbegović: Ostavku neću podnijeti .



Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, prije početka sjednice Glavnog odbora SDA, da neće podnijeti ostavku na funkciju člana Predsjedništva. Naime, veliki broj političara i uglednika bošnjačkog korpusa tražilo je od njega da podnese ostavku s obzirom na katastrofalno lošu pripremu prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju presude u tužbi BiH protiv Srbije, kao i obmanjivanje javnosti u slučaju “Softić”, odnosno što se od javnosti skrivalo da je Međunarodni sud pravde, još u maju 2016. godine, obavijestio Sakiba Softića da nije agent.

 Ostavku neću podnijeti, jer mislim da činim ono za šta me moj narod i izabrao – kaže Izetbegović. On je priznao da je znao za pismo Suda iz maja 2016., u kojem je Softić obaviješten da nije agent. Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima Suda, niti na praksi Suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata,a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH – kaže Izetbegović. 

Odgovarajući dalje na novinarska pitanja, izjavio je da ne vrijedi ni komentirati informacije o istrazi protiv Sakiba Softića, koji je, u ulozi agenta BiH, predao zahtjev za reviziju presude. Sud je, prema Izetbegovićevim riječima, dva puta radio na zaustavljanju revizije: prvi put putem registrara, a drugi put kad je uzeo u obzir Mladena Ivanića.

/cwbh/radiobet/avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar