expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 5. listopada 2016.

Husein Topčagić traži poništavanje glasova u Gradačcu (VIDEO)


Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, osuđivan je zbog nelegalne prodaje oružja u Gradačcu tokom rata. Ta činjenica nije smetala da bez problema postane ministar i predsjednik gradačačke SDA. Međutim, on danas, zbog navodnih neregularnosti, traži poništavanje izbora u Gradačcu, gdje je poražena tamošnja SDA.







Topčagić je 1993. godine osuđen na dva mjeseca zatvora zbog nelegalne prodaje naoružanja koje je zaplijenjeno u herojskoj odbrani Gradačca, kada je uništen oklopni voz. Ministar priznaje odgovornost, ali negira da se radilo o švercu oružja. "Ono što se meni spočitava bila je iskrena namjera moja i moga prijatelja. Naletjeli smo na neke ljude koji su bili u nekoj drugoj sprezi. Nekoliko granata smo htjeli da zamijenimo s ljudima iz Lukavca koji su proizvodili municiju", kaže Topčagić.
"Apsurdno je da takve osobe vode MUP ili organe neke stranke, pogotovo na takvim pozicijama i s takvim ovlaštenjima", ocjenjuje načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.
No, s pozicije ministra MUP-a Topčagić će, kako kaže, zatražiti reviziju izbornog procesa u Gradačcu, gdje je SDA, koju vodi upravo Topčagić, izgubila izbore. "U Gradačcu se desila velika kupovina glasova za lokalne izbore. Kao ministar unutrašnjih poslova, a ne kao predsjednik SDA, ovo ćemo sve ispitati i proslijediti tužilaštvu", kaže.
Dervišagić tvrdi da će se dokazati da se radi o klevetama.
Zbog velikog političkog poraza na lokalnim izborima, kako FTV nezvanično saznaje, Topčagiću prijeti smjena u gradačačkoj SDA. A uzdrmana mu je i fotelja ministra unutrašnjih poslova, koju je dobio zahvaljujući Mirsadu Kukiću, predsjedniku Kantonalnog odbora SDA i osuđeniku za privredni kriminal.
federalna.ba

Nema komentara:

Objavi komentar