expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 25. rujna 2015.

Udružit će snage u borbi protiv IS-a i drugih terorističkih grupa PRED KLJUČNE BITKE Rusija i sirijski Kurdi postaju saveznici?

Uoči sve izglednije ruske vojne intervencije protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih organizacija, u Siriji je počelo veliko prestrojavanje.
Libanski mediji pišu da će kurdski Komitet narodne odbrane podržati alijansu koju organizuje Rusija protiv Islamske države.
Oni se pozivaju na izvore iz Rožave, prestonice sirijskog dijela Kurdistana, te ukazuju na tajne pregovore Rusije, Iraka, Sirije i Irana. Ti izvori navode da Rusija planira rukovoditi svim političkim i vojnim grupama koje se bore protiv Islamske države, uključujući sirijske Kurde i libanski Hezbolah.
Navodi se i da je ruska vojna delegacija razgovarala s nizom kurdskih komandanata u sirijskom gradu Hasaka, pa čak i izviđala liniju fronta sa IS-om. Libanski mediji spekulišu da je saradnju sirijskih Kurda i Moskve prećutno odobrila Amerika koja pomaže iračke Kurde.
Time se obnavljaju stare sfere interesa, budući da odnosi sirijskih i iračkih Kurda odavno nisu dobri. Oni u Siriji teže socijalističkim oblicima organizacije društva, a u Iraku zapadnim, a ideološka razlika pojačava sve ostale.
Situacija je napeta do te mjere da su nedavno sirijski Kurdi odbili pojačanje svojih sunarodnjaka iz Iraka.


U Siriji i ruski državljani
U ekstremističkim organizacijama u Siriji bore se i ruski državljani, većinom Čečeni i Dagestanci. Grupa Džeijš Muhadžirin val Ansar (DžMA), sačinjena uglavnom od ruskih državljana Čečena i Dagestanaca, položila je zakletvu Al Nusri, sirijskoj filijali Al Kaide.
DžMA je 2013. osnovao Čečen iz Gruzije Tarhan Tajmurazovič Bahtirašvili u sirijskoj provinciji Alepo. Tada je dobio nadimak Riđi General. Ta teroristička jedinica odmah se pokazala kao jedna od najsposobnijih, pa im je prišlo mnoštvo islamista iz Sirije, Saudijske Arabije, Turske...

Čečenski general prešao u IS
Bez komadanta su ostali prošle godine, kada je Riđi General otišao u Irak i pridružio se IS-u. Izraelski izvori navode da on trenutno komanduje u okolini iračkog Kirkuka, gde pokušava organizovati kontraofanzivu Islamske države.
Njegovo mjesto na čelu Čečenaca zauzeo je dotadašnji "sudija šerijatskog suda", Saudijac Mutasim Bilah al Madani. Uprkos tome, većina Čečena i Dagestanaca ostala je u Siriji, gdje ih je Saudijac sada pridružio Al Nusri.
On je već izdao fatvu kojom je dozvolio ubijanje pripadnika Islamske države, a na terenu je primjećeno da pojačavaju svoje jedinice koje se bore protiv IS oko grada Marea.


/Avaz/ (A.U.)

Nema komentara:

Objavi komentar