expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 21. rujna 2015.

Ne vjerujem da su u dogledno vrijeme realne suštinske promjene Daytonskog mirovnog sporazuma


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio je jutros u Sarajevu mirovnu konferenciju “20 godina mira - put naprijed”
Njegov govor Fena prenosi u cjelosti:

- Čini mi veliku čast što se mogu obratiti ovom značajnom skupu uglednih intelektualaca i državnika koji su se okupili danas u Sarajevu, na inicijativu našeg prijatelja dr. tun Mahathira bin Mohamada, a pod okriljem fondacije Perdana Global Peace Foundation.

Vaše ekselencije, poštovani dame i gospodo, dobro došli u Sarajevo. Primite svu moju zahvalnost koju mogu izraziti riječima, u želji da nakon ove konferencije čvrsto prigrlimo mogućnosti koje su pred nama.




Dozvolite mi da prije uvodnog izlaganja, dr. tun Mahathiru bin Mohamadu izrazim zahvalnost, prije svega zbog inicijative za održavanje ove konferencije, potom za napore koje njegova fondacija ulaže u izgradnji mira i promoviranju dobra diljem svijeta, i treće i najvažnije - za podršku i pomoć koju su dr. Mahathir i narod Malezije pružili Bosni i Hercegovini u najtežim danima njene historije.

Vaše ekselencije, poštovani dame i gospodo! Pogled na stanje u Bosni i Hercegovini dvije decenije nakon okončanja vojnih sukoba i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, zavisi od toga kako to stanje želimo vidjeti.

Nacija je segregirana kao nikad u svojoj hiljadugodišnjoj historiji, ali unatoč tome neupitan je napredak u procesu pomirenja i normalizacije međuetničkih odnosa.

Na sličan način se može gledati i na političku organizaciju države i njen uticaj na ekonomiju. Bosna i Hercegovina je zemlja sa glomaznom administracijom na raznim nivoima vlasti, zemlja koja nosi teret ratne devastacije koji se ne može iskazati brojkama, osim onog dijela koji se odnosi na brigu o ranjenim, demobilisanim, porodicama poginulih.

Noseći teret kompleksne i skupe države, i uz to i teret brige o ranjenim i porodicama poginulih, ekonomija naše zemlje je ipak sustigla ekonomije zemalja regije koje nisu iskusile niti približne ratne devastacije. Uz dodatna sistematska rasterećenja, privreda Bosne i Hercegovine može dobiti polet koji će je učiniti jednom od vodećih u regiji.

Poštovani dame i gospodo! Uz dvadesetogodišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, s razlogom se postavlja pitanje njegove budućnosti.

Očekuju se i otvoreno prognoziraju dramatične promjene: jedni ne vide perspektivu Bosne i Hercegovine ukoliko opstane entitetska podjela, drugi zagovaraju federalizaciju, konfederalizaciju, naravno baziranu na etničkim principima.

I jedni i drugi potcjenjuju snagu međunarodnog ugovora, snagu državnih institucija koje su na bazi njega formirane, i snagu interesa, i domaćih i stranih, koji su kroz njega artikulirani i izbalansirani. Otuda ne vjerujem da su u dogledno vrijeme realne suštinske promjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ono što je izvjesnije jeste jedan racionalniji pristup, jedna nova i drugačija praksa u sagledavanju odnosa u Bosni i Hercegovini, jedna unutrašnja evolucija kroz sazrijevanje demokratskih snaga, shodno čemu će ono što Daytonski mirovni sporazum garantuje zaista osigurati pozitivniji sadržaj za sve narode i građane u Bosni i Hercegovini.

Nije li upravo sam proces EU integracija najrealniji put za nadogradnju Daytona, posebno s ciljem usklađivanja s evropskim standardima i osiguravanja najvišeg nivoa međunarodno priznatih prava i sloboda.

Naravno, ako i kada bi se izvršile popravke u Daytonu koje su potrebne da bi se on do kraja uskladio s evropskim standardima, nerealno je očekivati da će sva ta usklađivanja suštinski i u kratkom vremenskom roku promijeniti daytonsko etno-teritorijalno, administrativno uređenje i sistem podjele vlasti koji je na snazi.

Ali, s vremenom, mehanizmi zaštite etničkog i entitetskog interesa će dobiti realan obim i supstancu, a njihov obuhvat će se smanjivati, ustupajući prostor mehanizmima koji garantuju zaštitu općih ljudskih prava, uspostavljanje efikasnog pravosudnog sistema i omogućavaju ubrzan razvoj ekonomije i svesrdan napredak društva.

Dakle, jedan izvjestan i realan put naprijed, što je i suštinska poruka ove cijenjene mirovne konferencije kojoj prisustvujemo.

Poštovani dame i gospodo! Završeno je stoljeće koje vodeći svjetski historičari, s pravom, nazivaju stoljećem ratova. Pred nama je novo stoljeće, i dakako nove mogućnosti i novi rizici. Kako će ono izgledati zavisi od nas, ali i od toga čemu učimo i kakav primjer ostavljamo generacijama koje dolaze. One će, uvjeren sam, biti manje opterećene prošlošću, a više posvećene budućnosti.

S drugačijim ljudima i drugačijim pristupom, Daytonski mirovni sporazum i Bosna i Hercegovina, biti će drugačiji. Biti će bolji. Najviše što možemo učiniti za mlade koji dolaze, jeste ukazati im na toleranciju.

Ova božanska poruka o poštovanju drugog i drugačijeg, postala je najviša ljudska poruka koju slijedi civilizirani svijet. Sa željom da takvu poruku uputimo našim narodima i svijetu, i da jedni druge stalno ohrabrujemo na tome putu, ja vas još jednom sve pozdravljam i želim vam svako dobro - poručio je Izetbegović.

(Vijesti.ba/Fena)

Nema komentara:

Objavi komentar