expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 28. rujna 2015.

JE LI 9.JANUAR, DAN RS USTAVAN?

U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sutra će se održati javna rasprava povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske koji je podnio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Kako je saopćio advokat Nedim Ademović, opunomoćenik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, postupak je pokrenut zbog stava podnosioca zahtjeva da ove odredbe nisu u skladu sa Ustavom BiH i da negiraju osnovne vrijednosti bh. ustavnopravnog poretka, dok suprotna strana smatra da osporene odredbe jesu u skladu sa Ustavom BiH.



"Na javnoj raspravi, iznijećemo sve argumente u vezi sa osnovanosti podnesenog zahtjeva. Predmet zahtjeva za ocjenu ustavnosti su odredbe člana 2. stav 1b) i člana 3. stav 1. b) Zakona o praznraima Republike Srpske, koje propisuju pravo entiteta na svoj "Dan Republike", a koji je određen na datum, 9. januar. Uz dužno poštivanje činjenice da postoji velika zainteresovanost za ovaj predmet podnosilac zahtjeva i pravni tim neće davati bilo kakve izjave u vezi sa predmetom do okončanja javne rasprave", naveo je pravni zastupnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića advokat Nedim Ademović. 

(Anadolu Agency/Foto: tuzlalive)

Nema komentara:

Objavi komentar