expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 16. rujna 2015.

Salkić: Negiranje bosanskog jezika je negiranje konstitutivnosti Bošnjaka u RS-u

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom, o gorućim problemima s kojima se susreću Bošnjaci u ovom entitetu, s akcentom na obrazovni sistem i sve izraženiju diskriminaciju u ovoj oblasti.

-Informirao sam ambasadora Wigemarka da su neke od najznačajnijih tekovina demokratske Evrope, poput prava na obrazovanje i prava na jezik u ovom trenutku uskraćene u bh. etitetu RS. Djeca Bošnjaka u RS-u ne pohađaju nastavu jer je Bošnjacima uskraćeno pravo na jezik. Pri tome aktualna vlast želi nametnuti našoj djeci i nama korištenje nekog jezika koji ne postoji - rekao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika. 

Bošnjaci su, naglasio je, jasno rekli da je njihov jezik bosanski i to se mora poštovati. 


-Diskriminatorski odnos vlasti RS prema Bošnjacima dovodi do radikalizacije prilika u ovome entitetu i oni koji to rade, moraju snositi odgovornost. Pored problema u obrazovanju, Bošnjaci su stavljeni u neravnopravan položaj kod zapošljavanja u javni sektor, kod dobijanja raznih podsticaja itd. Takav odnos čini ekonomsku poziciju Bošnjaka izuzetno teškom - istakao je entitetski potpredsjednik. 

Dodatno, naveo je, insistiranje na referendumu, najave nelegalnog odcjepljenja bh. entiteta RS, svakodnevno dovode do zaoštravanja međunacinalnih odnosa i do sve ozbiljnije situacije u kojoj je ugrožena sigurnost Bošnjaka, prenosi Fena.

-Nama je neophodna pomoć Evropske unije kako bismo zaustavili radikalno kršenje ljudskih prava Bošnjaka, koji su konstitutivni narod na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - zaključio je Salkić. 

U pratnji potpredsjednika RS bio je i Kemo Čamdžija, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS. 

(Bportal.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar